Fotó: Kelly Sikema (Unsplash)

A legnagyobb globális kockázatok: dezinformáció, klímaválság, bizonytalanság

Hiperzöld

A téves információ és a félretájékoztatás jelentik a legnagyobb rövid távú kockázatot, míg a szélsőséges időjárás és a Föld rendszereinek kritikus változásai a legnagyobb hosszú távú aggodalmat a Global Risks Report 2024 szerint. A kockázatok jelenetősek, és a globális kép nem épp derűs.

A Világgazdasági Fórum 2024-es, közel két évtizedes kockázatértékelési adataira támaszkodó Global Risks Report olyan globális kockázati környezetre figyelmeztet, amelyben az emberi fejlődés lelassul, így az államok és az egyének sebezhetővé válnak új és újjáéledő kockázatok által. A globális hatalmi erőtérben, az éghajlatban, a technológiában és a demográfiai adatokban bekövetkezett rendszerszintű eltolódások hátterében a globális kockázatok a végletekig feszítik a világ alkalmazkodóképességét – adta hírül a jelentés elkészítésében résztvevő Marsh McLennan hazai leányvállalata, a Marsh Kockázatkezelési, Tanácsadó és Biztosítási Alkusz Kft.

 A Global Risks Report 2024 megállapításai szerint a sürgős globális kérdésekben való együttműködés egyre szűkösebb lehet, ami új megközelítéseket tesz szükségessé a kockázatok kezelése érdekében. A szakértők kétharmada arra számít, hogy a következő évtizedben többpólusú vagy töredezett világrend alakul ki, amelyben a közép- és nagyhatalmak versengenek, új szabályokat, valamint normákat állítanak fel és kényszerítenek ki.

A Zurich Insurance Group és a Marsh McLennan együttműködésében 2023 szeptemberében készült jelentés több mint 1400 megkérdezett globális kockázati szakértő, döntéshozó és iparági vezető véleményére támaszkodik. Az eredmények rövid távon túlnyomórészt negatív kilátásokat mutatnak a világban, melyek várhatóan hosszú távon tovább romlanak. A megkérdezettek 30%-a globális katasztrófákat valószínűsít a következő két évben, közel kétharmaduk pedig a következő 10 évben számít erre.

„Az instabil globális rend, amelyet a narratívák polarizálódása, valamint a biztonság hiánya, a szélsőséges időjárás és a gazdasági bizonytalanság súlyosbodó hatásai jellemeznek, egyre gyorsuló kockázatok terjedését idézik elő, beleértve a téves információt és a félretájékoztatást” – mondta Saadia Zahidi, a Világgazdasági Fórum ügyvezető igazgatója. „A világ vezetőinek kötelessége összefogni, hogy kezeljék a rövid távú válságokat, és megteremtsék egy rugalmasabb, fenntarthatóbb és befogadóbb jövő alapját.”

A dezinformáció és a konfliktusok növekedése

A 2024-re vonatkozó kockázati kilátásokat a megélhetési költségek tartós válságával, a mesterséges intelligencia által vezérelt téves információ és félretájékoztatás összefonódó kockázataival, valamint a társadalmi polarizációval kapcsolatos aggodalmak uralták. A hamis információk és a társadalmi zavargások közötti kapcsolat központi szerepet kap majd a választások közepette számos nagy gazdaságban. amelyekre a következő két évben kerül sor. Az államközi fegyveres konfliktus a következő két év öt legnagyobb problémája között szerepel. A napjainkban folyamatban lévő számos élő konfliktus miatt a mögöttes geopolitikai feszültségek és a korrodáló társadalmi ellenállóképesség kockázata fokozza a konfliktusok terjedését.

Gazdasági bizonytalanság és hanyatló fejlődés

Az elkövetkező éveket tartós gazdasági bizonytalanság, valamint növekvő gazdasági és technológiai szakadék fogja jellemezni. A gazdasági lehetőségek hiánya a hatodik helyen áll a következő két évben. Hosszabb távon akadályok merülhetnek fel a gazdasági mobilitás előtt, ami a lakosság nagy részét elzárja a gazdasági lehetőségektől. A konfliktusoknak kitett vagy az éghajlati szempontból sérülékeny országok egyre inkább elszigetelődhetnek a beruházásoktól, a technológiáktól és a kapcsolódó munkahelyteremtéstől. A biztonságos megélhetéshez vezető utak hiányában az egyének hajlamosabbak lehetnek a bűnözésre, a militarizálódásra vagy a radikalizálódásra.

Veszélyben a bolygó

A környezeti kockázatok továbbra is uralkodóak minden időtávon. A globális szakértők kétharmada aggódik a 2024-es szélsőséges időjárási események miatt. A szélsőséges időjárás, a Föld rendszereinek kritikus változása, a biológiai sokféleség csökkenése és az ökoszisztémák összeomlása, a természeti erőforrások hiánya és a szennyezés a 10 legsúlyosabb kockázat közé tartozik, amelyekkel szembe kell nézni a következő évtizedben. A válaszadók azonban nem értettek egyet a felmerülő kockázatok sürgősségével kapcsolatban: a magánszektor válaszadói úgy vélik, hogy a legtöbb környezeti kockázat hosszabb időn belül realizálódik, mint ahogy azt a társadalom vagy a kormányzatok gondolják. Mindez arra utal, hogy egyre nagyobb a kockázata annak, hogy túllépünk egy olyan ponton, ahonnan nincs visszaút.

Válasz a kockázatokra

A jelentés felszólítja a vezetőket, hogy gondolják át a globális kockázatok kezelésére irányuló lépéseket. A jelentés azt javasolja, hogy a globális együttműködést olyan jelentős kockázatok védőkorlátainak gyors kiépítésére összpontosítsák, mint például a mesterséges intelligenciának a konfliktusokkal kapcsolatos döntéshozatalba való integrálásával foglalkozó megállapodások. A jelentés azonban olyan egyéb típusú fellépéseket is feltár, amelyeknek nem kell kizárólag a határokon átnyúló együttműködéstől függeniük. Ilyenek például az egyén és az állam rezilienciájának megerősítése a téves információval és a félretájékoztatással foglalkozó digitális műveltségi kampányok révén, vagy az energetikai átállást felgyorsító éghajlatmodellezés és -technológiák kutatásának és fejlesztésének előmozdítása, amelyben mind az állami, mind a magánszektor szerepet játszik.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.