Irodaház-komplexum a Váci úton Forrás: Irodakereső.hu

Az irodapiac jövője az ESG-kompatibilitás

Mehlhoffer Tamás

A bérlők dominálnak jelenleg az irodapiacon, és elvárják az irodák zöldítését, valamint ESG-szempontoknak való megfelelését. De mi lesz a régebbi épületekkel?

Teljes mértékben bérlői piac uralkodik a budapesti irodapiacon, derült ki az AmCham (American Chamber of Commerce in Hungary) Workspace and Facilities Management Committee idei utolsó szakmai ülésén.
Az elvárásoknak megfelelő irodák HR-eszközként is szolgálnak, nagyon fontossá váltak a zöld munkaterek. Egyre szofisztikáltabbak és tudatosabbak a bérlők e tekintetben, és nagy az igényük az ESG– és a corporate követelményeknek megfelelő létesítmények iránt. 2016 óta gyarapszik a zöldiroda-állomány, az arány az akkori 35%-ról 2023-ra 46%-ra növekedett. Ezeknek az ingatlanoknak abban is fontos szerepük van, hogy megfelelően kiszolgálják a munkavállalókat: egyfajta közös térként, találkozópontként üzemeljenek.
„Az ESG-kompatibilitás döntő fontosságú lesz a jövőben. Jelenleg az ESG-kompatibilis irodaházak mindössze 10-15%-át adják a teljes kínálatnak. Az újonnan épülő kereskedelmi ingatlanok esetében ez alapkövetelmény. Az irodaépületek nagyobb része azonban régebbi, elavultabb, korszerűsítést igénylő ingatlan, kevés a minőségi irodaterület. Ezek még újrafejlesztéssel sem felelnek meg az elvárásoknak. Ezek esetében a funkcióváltás lehet a megoldás, a portfólióban szereplő ingatlanokat kell újrapozícionálni. A funkcióváltás iránya lehet például hotel, lakóépület, kollégium vagy munkásszálló” – mondta előadásában Kalaus Valter MRICS, a Newmark VLK Hungary ügyvezető partnere.
A bizottsági ülésen többek között szó esett arról, hogy az irodaállomány növekedett az elmúlt években, Budapesten átlépte a négymillió négyzetméternyi területet. A legnépszerűbb a fővároson belül a Váci úti folyosó, amely a piac 25-27%-át adja.

Az Ön szervezete mennyire fenntartható? Fizessen elő a Hiperzöld.hu-ra és töltse ki gyorstesztünket!


Olvasd el ezeket is!

 • Brit kormány: benzines autók öt évvel tovább. Jó döntés?

  A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.

 • 21 közéleti szakember megalapította a Energia21 kezdeményezést

  Huszonegy közéleti és szakmai személyiség részvételével elindult az Energia21 kezdeményezés. Megfogalmazta első ajánlásait a kormány számára a zöldenergiára való áttéréshez, az első ajánlások a zöldenergia tárolása témakörében születtek.

  • Korlátozott tartalom.Videós tartalom.Archív cikk.

   Vel eum iriure dolor

   Summo verterem omittantur ea mel. Ut cum commodo fastidii reprimique. Duo ne utroque pericula assueverit, sea ad ipsum munere labore, duo eu ullum quidam. Est ea aliquip iracundia, ei usu dicta pertinax. Aliquip legendos ex mea, primis placerat eam an.

  Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.