Forrás: MTI, Fotó: Brongniart-palota, Párizs. (Shutterstock)

Macron: közfinanszírozási sokkra van szükség a klímaválság elleni küzdelemhez

Hiperzöld

Közfinanszírozási sokkra van szükség a szegénység és a klímaválság leküzdéséhez Emmanuel Macron francia elnök szerint. Így fogalmazott annak a kétnapos nemzetközi csúcstalálkozónak a megnyitóján, amelyet egy új globális pénzügyi paktum megalapozása céljából rendeznek Párizsban.

Mintegy ötven állam- illetve kormányfő, valamint környezetvédő civil szervezetek és klímavédelmi aktivisták vettek részt a párizsi csúcstalálkozón. Az északi és déli országok vezetői több milliárd euró közpénzt és magánbefektetést szorgalmaztak elsősorban a szegényebb országok számára az ökológiai átálláshoz. Ez ugyanis szorosan összefügg a gazdasági fejlődéssel és a szegénység leküzdésével. A vendéglátó francia köztársasági elnök „általános mozgósításra” kérte a résztvevőket egy új pénzügyi paktum létrehozása érdekében.

Emmanuel Macron szerint

egyetlen országnak sem lenne szabad választania a szegénység visszaszorítása és a klímavédelem között, s ennek érdekében vállalni kell el egy közfinanszírozási sokkot, sokkal többet kell beruháznunk, és még több magánpénzre is szükség van.

A francia elnök így fogalmazott:

nagyon sok pénzünk van, de azt nem feltétlenül a bolygó fejlődésének szolgálatában költjük el.

António Guterres ENSZ-főtitkár úgy vélte, hogy a nemzetközi finanszírozási rendszer csődöt mondott, ezért jelentős változásokra van szükség. Szerinte az IMF-hitelek elosztási szabályai „mélyen erkölcstelenek”, és a „mozdulatlanság nem lehet megoldás”.

A korábban a párizsi tőzsdének helyet adó Brongniart-palotában rendezett nemzetközi találkozón nem várhatók konkrét döntések és bejelentések, viszont egymást követik a világ döntéshozóinak felszólalásai, többek között Olaf Scholz német kancellár, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is szót kap.

A találkozón elhangzott ötletek közül az egyik legnépszerűbbnek a tengeri szállítás karbon-kibocsátásra kivetendő nemzetközi adó bizonyult, de az állami vezetők más adózási formák lehetőségét is felvetették.


Olvasd el ezeket is!

  • Nem finanszíroz olaj- és gázprojekteket a gigabank

    Újabb példa arra, hogy a fenntartható banki finanszírozás térnyerésére: a BNP Paribas bejelentette, hogy befejezi az új olaj- és gázkitermelő projektek finanszírozását. Az ügyfélkörében lévő szénhidrogén-termelő vállalatok számára szolgáltatott finanszírozásról szóló határozat az első lépés a BNP Paribas kötelezettségvállalása felé, hogy 2040-ig teljesen elhagyja a fosszilis üzemanyagok ipari hasznosításához kapcsolódó…

  • ESG: mit gondolnak róla a pénzügyi vezetők?

    Az Ernst & Young tanácsadó cég kutatása szerint az ESG-ügyek prioritást élveznek a pénzügyi igazgatók körében. Ugyanakkor költségcsökkentés első áldozatai közé is tartozik.

  • Palackvisszaváltás 2024-től: drágább lesz-e a termék?

    Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező palackvisszaváltás rendszere, a részletek most jelentek meg a Magyar Közlönyben. A fő kérdés a fogyasztók felé: mennyivel lesz drágább a palackos termék?

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.