Forrás: Dreamstime

Nem is annyira fenntartható befektetési alapok

Mehlhoffer Tamás

Csak a „fenntartható” befektetési alapok 20 százaléka felel meg a javasolt greenwashing elleni szempontoknak egy friss tanulmány szerint.  

Az Európai Unió Fenntartható Pénzügyi Jelentési Szabályozása (SFDR) értelmében a fenntarthatónak címkézett befektetési alapok túlnyomó többsége, amelyeket az 8. cikkelynek megfelelően sorolnak (az alapok „környezeti vagy társadalmi jellemzőket vagy ezek kombinációját” népszerűsítik), megfelelne az új javasolt minősítési szabályoknak, amelyek a greenwashing kockázatának csökkentését célozzák – derül ki abból a tanulmányból, amelyet a fenntarthatósági technológiai platform, a Clarity AI készített.

A jelentés emellett megállapítja, hogy alig néhány „fenntartható” jelzővel ellátott alap felelne meg az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok területén érvényesített javasolt alap elnevezési szabályoknak.

Meghatároznák a minimális befektetési arányt

A tanulmányban a Clarity AI több mint 18 ezer európai alapot vizsgált. Ez a vizsgálat az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) 2022. novemberében tett konzultációja nyomán indult.

A szervezet újra szabályozná az ESG-vel vagy fenntarthatósággal kapcsolatos kifejezések használatát a befektetési alapok elnevezéseiben.  A javaslatok meghatároznák például az ESG-alapú befektetések minimális arányát abban az esetben, ha a befektetési alap ezt a nevében is jelezni akarná. Ez 80% lenne, a „fenntarthatóság” szó használatához pedig további 50% küszöbérték lenne szükséges.

Egyéb felügyeleti szervek is nemrégiben hasonló javaslatokat tettek közzé a greenwashing kockázatának kezelése érdekében. Például az Egyesült Királyság Pénzügyi Felügyeleti Hatósága (FCA) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét (SEC) is.

ESG küszöbértékek alatt

Az 8. cikkely alá tartozó alapok több mint negyede tartalmazza az ESG vagy fenntartható kifejezéseket a nevében. Az új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ezek közül nagyon kevés felelne meg az új rendszerek által javasolt kritériumoknak. Ezen alapoknak csupán 20%-a tervezi teljesíteni az ESMA 50%-os befektetési küszöbértékét. További 20% pedig azt tervezi, hogy kevesebb mint 10%-ot fektet be fenntartható projektekbe.

A jelentés hasonló eredményeket talált, amikor az alapoknak az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok területén érvényesített javasolt szabályoknak való megfelelését vizsgálta. A magukat „fenntarthatónak nevező” alapok csak 15%-a felelt meg legalább az egyik javasolt szabálynak, amíg az ESG-rel kapcsolatos kifejezéseket tartalmazó alapok jobban teljesítettek, 59%-os aránnyal.

Az ilyen alapok közül még ennél is kevesebb tudná teljesíteni több javasolt szabályban meghatározott címkézési követelményeket. A „fenntartható” címkével ellátott alapok közül azok, amelyek legalább egy javaslat követelményeinek megfeleltek, csak 15%-ban feleltek meg a két szabálynak, és mindháromnak csak 4% felelt meg.

Átnevezés előtt a befektetési alapok

„Más szóval” – állapította meg a jelentés –

„az alapok 95%-ának átnevezésre vagy átszervezésre lenne szüksége, hogy mindhárom piacon értékesíthető legyenek.”


Olvasd el ezeket is!

 • A hazai vevők fele már figyelembe veszi az ESG szempontokat

  Egyre hangsúlyosabb az ESG az üzleti folyamatokban a Makronóm Intézet legújabb kutatása szerint. A vevők közel fele már figyelembe veszi az ESG szempontokat a beszállítók kiválasztásánál és több mint egyharmaduk már most is igényel erre vonatkozó adatszolgáltatást.

 • Célkitűzést csak hitelesen: Science Based Targets

  A szervezet fenntarthatósági céljainak kijelölésekor úton-útfélen felmerül a Science Based Targets fogalma: olyan célok elérése, amelyek tudományos megalapozottságúak. Az SBT azonban egy szervezet is, amely hitelessé teheti akciótervünket.

 • Krízisek és pofonok:
  podcast a greenwashingról

  „Óriási a nyomás a vevők, munkavállalók részéről a cégeken a klímaváltozás miatt. De ha az indítja el a cselekvést, hogy valamit mondani kell, akkor kezdődik el a greenwashing” – mutat rá a Hiperzöld egyik alapítója, Mehlhoffer Tamás Bőhm Kornél műsorában.

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.