Fotó: Lisszabon (PIxabay)

Portugália több megújuló energiát termelt márciusban, mint amennyit elfogyasztott

Csulák Dóra

Portugália megújuló villamosenergia-termelése valószínűleg először haladta meg a havi fogyasztást március hónapban. Ezt közölte az ország elektromos energia és gáz szállítórendszerének üzemeltetője, a REN (Redes Energéticas Nacionais) – írja a qz.com.

A megújuló energia átlagos havi termelése meghaladta a fogyasztás 103 százalékát, ezzel megdöntve a legutóbbi, 2014-ben felállított 99,2 százalékos rekordot. Úgy tűnik, hogy ez nem is egyszeri eset volt. Az ország becslései szerint 2040-re a megújuló energiaforrások elegek lesznek a térség áramszükségletének kielégítésére, ez pedig végső soron megszünteti a helyi villamosenergia-ipar üvegházhatású gáz-kibocsátását. Bár a márciusi villamosenergia-termelés legnagyobb hányada vízből és szélből származott, a nemzet némi fosszilis tüzelőanyagot és importált elektromosságot is felhasznált. A víz és szél által termelt energia igen kiszámíthatatlan, így az országnak szüksége volt ezekre a forrásokra is a kiegyensúlyozott ellátáshoz.

Ábránd, vagy kivitelezhető a net zero?

Nemzetközi vita folyik arról, hogy lehetséges-e (vagy egyáltalán tanácsos-e) 100 %-osan megújuló energiát használni. Portugália teljesítménye, (amely az alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiákba fektetett több évtizedes erőfeszítés eredménye) megmutatja azt, hogy ez kivitelezhető, de így is sok kérdés marad megválaszolatlanul.

A hálózat csak viszonylag rövid ideig működött 100 százalékosan megújuló energiával: kétszer 70 óráig. (Portugália egyébként 2016-ban már egyszer négy napig termelt így.) Azonban az importra és hagyományos földgáztermelésre továbbra is szükség volt a biztonságos szolgáltatáshoz, mivel a napenergia és a szél is kiszámíthatatlan. Azt az elképzelést, miszerint egész évben működtethető-e egy ország pusztán megújuló energiaforrásokkal, még nem tesztelték. A tavalyi év azonos időszakában Portugália villamosenergiájának mindössze 6 százalékát biztosították a megújulók (részben egy aszálynak köszönhetően, ami csökkentette a vízerőművek kapacitását).

Hol tartanak e téren az EU-s tagállamok?

A net zero célkitűzés nem szimpla ábránd, főleg nem Európában.

  • Németország egy olyan elektromos energiaellátást tervez, amely az évszázad közepére legalább 80 százalékban, esetleg akár 100 %-ig megújuló.
  • Dánia időszakosan már most is a saját szükségleteinek 100 %-át állítja elő megújuló erőforrásokból.
  • Norvégia és Izland is élen jár, a vízenergiának és a geotermikus hőnek köszönhetően.
  • Svédország új klímatörvénye kijelenti, hogy az ország 2045-re eléri a net zero üvegházhatásúgáz-kibocsátást.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.