Fotó: Pexels

Tovább emelkedik az energiaszektor üvegházhatásúgáz-kibocsátása

Sürgős intézkedéseket sürgetnek a kutatók

Hiperzöld

A globálisan kibocsátott üvegházhatású gázok további emelkedése aggasztó az Energy Institute jelentése szerint. Az olajkereslet napi 2,9 millió hordóval nőtt. A tendencia tovább fokozódhat az elkövetkező években.

Az energiaipar üvegházhatásúgáz-kibocsátása a szél- és napenergia rekordnövekedése ellenére is új csúcsra emelkedett 2022-ben. A szektor továbbra is főként a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik, mint például a szén, az olaj és a földgáz. Annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrások használata növekszik, ez még mindig nem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a fosszilis tüzelőanyagokból származó kibocsátást.

Napi 97,3 millió hordó olaj fogy el

Az Energy Institute által készített jelentés szerint a globális olajkereslet napi 2,9 millió hordóval nőtt tavaly, és 2022-ben átlagosan napi 97,3 millió hordóra nőtt, részben a Covid-világjárvány utáni világgazdasági aktivitás visszatérésének köszönhetően. A globális energiafogyasztás várhatóan tovább fog növekedni az elkövetkező években, miután a legnagyobb fogyasztó országok megszüntették a Covid-ellenes szigorú utazási korlátozásait, amelyek korábban például a repülőgép-üzemanyagfogyasztást is csökkentették.

Az Energy Institute beszámolója cselekvést sürgető helyzetet tár elénk:

Eszerint a fosszilis tüzelőanyagok továbbra is a világ teljes energiafogyasztásának 82%-át tették ki 2022-ben, az előző évhez hasonlóan, amelynek következtében az üvegházhatású gázok kibocsátása 0,8%-kal nőtt.

Ezek a fejlemények rámutatnak arra, hogy az energiaiparnak át kell állnia a fenntarthatóbb és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással járó technológiákra.

Juliet Davenport, az Energy Institute elnöke így nyilatkozott:

A szél- és napenergia-ágazat további erőteljes növekedése ellenére az energiával összefüggő üvegházhatású gázok globális kibocsátása ismét nőtt. Továbbra is a párizsi megállapodás által megkövetelt iránnyal szemben haladunk.

Pedig a megújuló energia is jól teljesít

A KPMG-vel és a Kearney tanácsadó céggel közösen közzétett jelentés megállapította:

A megújuló energiaforrások – a vízenergia kivételével – tavaly a világ energiaszükségletének mindössze 7,5 százalékát fedezték. Ez közel 1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, ami a szél- és napenergia rekordnövekedésének köszönhető. A napenergia-termelés 25 százalékkal, míg a szélenergia termelése 13,5-tel nőtt 2022-ben az előző évhez képest.

Richard Forrest, a Kearney globális fenntarthatóságért felelős vezetője szerint:

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának növekedése megerősítette a „sürgős intézkedések szükségességét annak érdekében, hogy a világ a párizsi célok elérése felé haladjon”. Hozzátette, hogy a tiszta, megfizethető és biztonságos energiaszolgáltatás iránti igény „soha nem volt nagyobb”.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.