Illusztráció: Dreamstime

Új korszak köszönt be a fenntarthatósági jelentések világában

Hiperzöld

A Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Standardok Testülete (IFRS) két új szabványa a vállalatok fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételek új korszakát nyithatja meg első globális standardjainak megjelentetésével. Az új protokollok fontos lépést jelentenek a világszerte egységes szempontú fenntarthatósági jelentések felé.

Az International Financial Reporting Standards (IFRS) friss hírben közölte, hogy kiadta első szabványait (az IFRS S1 és IFRS S2-t). Ezek elsősorban a pénzpiacoknak és befektetőknek segítenek egységes módon tájékozódni a cégek, szervezetek fenntarthatósági jelentései között.

Az IFRS 1 szabvány a fenntarthatósági beszámolások alapjait és elveit határozza meg. Segíti a vállalkozásokat abban, hogy strukturált és következetes módon jelentessék meg a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) tényezőkkel kapcsolatos információkat. Továbbá segítséget nyújt a befektetőknek és a döntéshozóknak abban, hogy értékeljék az egyes vállalkozások fenntarthatósági teljesítményét és kockázatait, amelyeket a pénzügyi jelentésekkel együtt tesznek közzé

Az IFRS S2 szabvány pedig az érintett vállalkozások számára kínál keretrendszert a pénzügyi teljesítményükről szóló tájékoztatásra vonatkozóan. A szabvány lehetővé teszi, hogy a vállalkozások összehangolják a pénzügyi és a fenntarthatósági jelentéseiket, és átfogóbb képet nyújtsanak az üzleti tevékenységükről és az ehhez kapcsolódó hatásokról. Az IFRS S2 konkrét, éghajlattal kapcsolatos közzétételeket határoz meg. Az IFRS S1-gyel való közös használatra készült.

A szabványokat Emmanuel Faber, az ISSB elnöke mutatta be az IFRS Alapítvány éves konferenciáján, valamint a világ tőzsdéi által szervezett egyhetes eseményeken.

Emmanuel Faber elmondta:

A fenntarthatósági közzétételi szabványok globális tőkepiacon való bevezetése érdekében végzett több mint 18 hónapos intenzív munka zárul le ma. Az ISSB-szabványok célja, hogy segítsenek a vállalatoknak lényegretörő, összehasonlítható és ellenőrizhető módon bemutatni fenntarthatósági törekvéseiket. Szorosan együttműködünk a piaccal annak érdekében, hogy a szabványok arányosak legyenek, és olyan közzétételeket eredményezzenek, amelyek relevánsak a befektetési döntéshozatal szempontjából.

Ezután így folytatta beszédét:

Tudjuk, hogy a több információ jobb gazdasági döntésekhez vezet. A mai nap csak a kiindulópont ahhoz, hogy az éghajlaton túlmutató jövőbeli prioritásainkról tanácskozzunk.

Hiperzöld jegyzet

A vállalati nem-pénzügyi jelentések egyik legnagyobb problémája jelenleg az, hogy a különböző standardok miatt nehezen összevethetők, ráadásul ezek a szabványok önkéntesek. Az ISBB ezért együttműködési megállapodást kötött a GRI-vel (ez a világon legszélesebb körben használt standard jelenleg, de kevésbé pénzpiaci, mint inkább vállalati központú), hogy összehangolják a közzétételeket. Így nagyobb esély nyílik egy egységes piaci fenntarthatósági jelentés formulára. Persze egyelőre alapelvekben is különbség van, hiszen a két standard a single és double materiality szemléletben is eltér. Erről egy következő cikkünkben írunk majd.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.