Fotó: PIxabay

Zöld átállás: pályázati kiírásra készül az állam

Hiperzöld

A héten lezárul a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése. A pályázat szeptember közepén jelenik meg – írja az MTI.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, Hankó Balázs a tárca keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány célul tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra az innovációt tekintve a világ legjobb 25 országa, Európában pedig a legjobb 10 ország közé kerüljön. Ennek érdekében fogadták el a Neumann János programot.

Fókuszban a zöld átállás területe

A program keretében írják ki a Fókuszterületi innovációs projektek támogatása elnevezésű pályázatot, amely főként kis- és középvállalkozások (kkv), valamint egyetemek, kutatóintézetek számára lesz elérhető. Elsősorban a gazdaság digitális átállása, az egészségipar és a zöld átállás területén várják a pályázatokat – közölte az államtitkár.

Hankó Balázs jelezte, hogy Magyarország nem áll rosszul: feltörekvő innovátor országból európai innovátor ország lett. Ez azt jelenti, hogy a magyar innovációs ökoszisztéma az európai átlagos innovációs szintre lépett.

A pályázat összeköti a gazdasági élet szereplőit, az egyetemeket és a kutatóhelyeket. Azt szeretnék elérni, hogy olyan termékek, szolgáltatások jöjjenek létre, amelyeket szabadalom véd és amelyek árbevételt termelnek. A magyar innovációnak három területen kell előre lépni; több kutató-fejlesztőre van szükség. Meg kell duplázni a szabadalmakat, valamint a kkv-knak minél több innovációt kell megvalósítaniuk a projektjeinkben, ezen a területen is duplázást terveznek.

Önállóan vagy konzorciumban

Bódis László, a KIM innovációért felelős helyettes államtitkára közölte: 2014-ben a hazai vállalkozások 12 százaléka foglalkozott termékfejlesztéssel, innovációval, míg 2020-ban már több mint 20 százaléka. Hozzátette ugyanakkor, hogy az európai átlag a 40 százalékot is meghaladja. Szabadalmi bejelentést a magyar középvállalkozások 2,5 százaléka tesz egy évben, ugyanez a lengyel vállalkozásoknál 4,5 százalék, a cseheknél pedig több mint 7 százalék. A hazai innovatív vállalkozások 11 százaléka működik együtt egyetemekkel, ezt az arányt is szeretnék tovább növelni a pályázattal.

A pályázat egyik komponensére önállóan vagy konzorciumban jelentkezhetnek azok a kkv-k, amelyek éves bevétele eléri a 300 millió forintot és 15 munkavállalónál többet foglalkoztatnak.

A másik komponensre konzorciumokat várnak, amelyek vezetői kkv-k lehetnek. Kötelezően előírták 20 százalékban egyetemek, kutatóintézetek részvételét ezekben a konzorciumokban, illetve 35 százalékig megadják a nagyvállalatoknak a csatlakozási lehetőséget.

A pályázók maximum 30 százalék előleget kaphatnak. AA megvalósítási időszak legtöbbször 24 hónapos, ami alatt a teljes pályázati összeg 85 százalékát fizetik ki. A finanszírozásból 15 százalékos részt visszatartanak, hogy érdekeltté tegyék a pályázókat a fenntartási időszakban vállalt kötelezettségek végrehajtására.


Olvasd el ezeket is!

 • Társadalmi vita
  a magyar ESG- törvénytervezetről

  A fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését is szolgáló, a környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló javaslat célja a magyar vállalkozások versenyképességének növelése.

 • Karbonsemleges vagy net zero: melyiket tűzzük ki célnak?

  A vállalati, szervezeti célkitűzésekben szereplő szén-dioxid-semlegesség és a net zerokifejezések gyakran használatosak, de mit jelentenek valójában ezek a fogalmak, és mi a különbség közöttük? Melyiket válasszuk célnak, ha szervezetünk elindul a fenntarthatóság útján?

 • Hiteles utak másfél fokig az Energiaügynökségtől

  A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése a klímaváltozás globális kihívásaival foglalkozik és fenntartható módszereket kínál annak kezelésére.

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.