Fotó: Pexels

A LEGO vitás lépése: lemond az újrahasznosított műanyagról

Hiperzöld

A LEGO csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét. Ennek oka az, hogy kiderült, az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél – írja az MTI.

A Financial Times című londoni üzleti napilap írt a dán játékgyártó legfrissebb bejelentéséről. A Lego vállalat 2020-ban jelentette be, hogy száműzi az építőkockákban jelenleg használt kőolaj-alapú műanyagot, és tíz éven belül áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagok teljes körű használatára.
A Lego csoport 2021 nyarán mutatta be az újrahasznosított műanyagból készült kocka prototípusát. A cég akkori tájékoztatása szerint megfelelt ugyan a Lego szigorú minőségi és biztonsági előírásainak, ám már akkor jelezték, hogy a PET-formula próbagyártásáról csak további tesztelések és fenntarthatóságot elősegítő fejlesztések után fognak döntést hozni.

A kutatások azonban rávilágítottak, hogy a PET-műanyag felhasználásával új berendezéseket igénylő termék több szén-dioxidot bocsátana a környezetbe.

A Lego a PET-formula bevezetése helyett a termékeiben eddig is használt fosszilis alapú műanyag szén-dioxid-kibocsátásának a javítására törekszik majd.

Tim Brooks, a Lego csoport fenntarthatóságért felelős vezetője a Financial Times című lapnak azt mondta, hogy a PET-műanyagnak extra összetevőkre van szüksége a biztonság és a tartósság érdekében. Valamint nagy mennyiségű energiára a feldolgozásához és a szárításához.

Olyan mintha fém helyett fából akarnánk kerékpárt készíteni.

Hiperzöld jegyzet

Csak mert a fenntarthatóság bonyolult téma, néha kiderül az egyértelmű, jól kommunikálható lépésekről, hogy ha mélyebb számításokat végzünk, akkor tévútra visznek. Elsőre talán a LEGO lépése is ilyen. De ők – miután kiszámolták, hogy az újrahasznosítás nagyságrendekkel megemelné a termelés karbonlábnyomát, vagyis éppen a cél ellenében dolgoznának – vállalták a közvélemény értetlenségét az ügyben. Veszik a fáradságot, hogy sokszor elmagyarázzák döntésük okát. A környezetvédelem komplexitása elénk sodor még ilyen feladványokat a következő esztendőkben.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.