Mély zöld

Korlátozott tartalom.

Háttér: mik azok az SDG-k és miért fontosak?

Ha elkezdünk foglalkozni a fenntarthatósággal, előbb-utóbb beleakadunk az SDG-k fogalmába: a legismertebb jelentéstételi standardok is ezekre épülnek, és a szervezeti fenntarthatósági törekvések is ezek köré szerveződnek. Az SDG a Sustainable Development Goals, azaz a fenntartható fejlődés céljait jelenti, és 17 van belőlük. Mik ezek, ki határozta meg őket?

 • A körforgásos gazdaság az ESG svájci bicskája?

  A körforgásos gazdaság, mint komplex rendszer, hatékony eszközöket kínál az éghajlatváltozás, biodiverzitás és az ESG-kérdések megoldására is. Ez a kulcsüzenet állt a a kiemelt érdeklődés mellett, közel 180 fővel tartott, immár hatodik Körforgásos Gazdaság Csúcstalálkozó középpontjában.

 • Korlátozott tartalom.

  12 százalékkal többet fizetnének
  a fogyasztók a fenntartható termékekért

  A fogyasztók hajlandóak többet fizetni az alacsonyabb környezeti hatású termékekért, mivel egyre jobban aggódnak a klímaváltozás és a környezeti fenntarthatóság miatt. Ugyanakkor sokan még mindig úgy érzik, hogy a fenntartható fogyasztás túl drága - áll egy új tanulmányban.

 • Korlátozott tartalom.

  Reklámajándék, amelynek látjuk a környezeti lábnyomát

  A nyomda és a reklámajándék-gyártás olyan terület, ahol sokat lehet tenni a fenntarthatóságért, miközben maga az iparág is felvet dilemmákat.

 • Nem kell védeni a természetet, csak hagyjuk békén!

  Az ember vége – a természet esélye: ez a nem túl biztató címe Jordán Ferenc hálózatkutató biológus új könyvének, amely a Margó Könyvfesztiválra időzítve jelent meg. A könyv sok témáról szól, de izgalmas tételmondata viszonylag szimpla: ne akarjuk megmenteni a természetet, egyszerűen csak hagyjuk békén.

 • Korlátozott tartalom.

  5 módszer, hogy egy filmforgatás fenntarthatóbb legyen

  Senki sem gondolja, hogy a hollywoodi szintű filmgyártás jelenleg környezeti értelemben fenntartható lenne. De mint minden iparágban, itt is bőven van lehetőség a zöldítésre – erről szól ágazati sorozatunk első része.

 • Korlátozott tartalom.

  A kibocsátás csökkentésének három bugyra

  A fenntartható vállalati csökkenti kibocsátását – ez egyszerűen hangzik, ám az már kevésbé egyszerű, hogyan fogjon neki, és legfőképpen miképp mérje meg kibocsátását.

 • Korlátozott tartalom.

  Így szolgálhatja az AI a fenntarthatóságot

  A fenntarthatóság erősen adatvezérelt, és a mesterséges intelligencia kreatív felhasználása segíthet valóban javítani a környezeti károkon – ezt állítja véleménycikkében Benyovszky Máté, AI és informatikai szakértő, az AI Szakértő blog alapítója.

 • Korlátozott tartalom.

  Célkitűzést csak hitelesen: Science Based Targets

  A szervezet fenntarthatósági céljainak kijelölésekor úton-útfélen felmerül a Science Based Targets fogalma: olyan célok elérése, amelyek tudományos megalapozottságúak. Az SBT azonban egy szervezet is, amely hitelessé teheti akciótervünket.

 • Korlátozott tartalom.

  A fenntarthatóság a következő évtized megatrendje a cégek szerint

  A következő évtized legfontosabb megatrendjei a vállalatok szerint: a szakképzett zöld munkaerő, a gyors digitalizáció és a technológiai innováció, amelyeket mind a fenntarthatóság hajt előre.

 • A hazai médiának is elő kell rukkolnia karbon-lábnyomával

  A média karbonlábnyom bekerült a K&H és a Mindshare médiavásárlási szempontjai közé. Cikkünk összefoglalója Nyul Zsuzsa A holnap tegnapja című rádióműsorában és podcastjában elhangzott interjújának, egyben első megjelenése a műsor és a Hiperzöld partnerségének.

 • Korlátozott tartalom.

  „Úgy csináljuk, mint a nagyok”

  Valószínűleg kategóriájában a Fabrik kávézó az első, amely fenntarthatósági jelentést készít. Erről kérdeztük az alapító Buru Évit, akiről tudni kell, hogy nem háttér nélkül kezdett bele a folyamatba.

 • Korlátozott tartalom.

  „A zöld fesztivál azért nagy mondás”

  Hamarosan itt a 2023-as Sziget fesztivál, amely az ország legnagyobb nemzetközi fesztiváljaként mindig is elöl járt társadalmi ügyek képviseletében. Mi a helyzet a környezeti fenntarthatósággal egy ilyen hatalmas logisztikájú rendezvény esetében? Dominus Ákos, a Sziget fenntarthatósági menedzsere mutatja be nekünk, mit jelent a fenntarthatóság a fesztiválon.

 • Egy jó és egy rossz hír az EU fenntarthatósági jelentéstételi szabványairól

  Elfogadta az Európai Bizottság a fenntarthatósági jelentések új szabványát, amely a nagyvállalatokon át szivárog majd le a beszállítói láncokon.

 • Korlátozott tartalom.

  Mi az, hogy ESG?
  A világ és Magyarország így válaszol

  Az évtized legátfogóbb globális kutatását tette közzé az Ipsos arról, mi a fenntarthatóság és ESG jelentése. 34 országban több mint 8 ezer embert kérdeztek meg a környezetvédelemről, a társadalmi hatásról és ezzel kapcsolatos prioritásaikról.

 • Hiteles utak másfél fokig az Energiaügynökségtől

  A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése a klímaváltozás globális kihívásaival foglalkozik és fenntartható módszereket kínál annak kezelésére.

 • Krízisek és pofonok:
  podcast a greenwashingról

  „Óriási a nyomás a vevők, munkavállalók részéről a cégeken a klímaváltozás miatt. De ha az indítja el a cselekvést, hogy valamit mondani kell, akkor kezdődik el a greenwashing” – mutat rá a Hiperzöld egyik alapítója, Mehlhoffer Tamás Bőhm Kornél műsorában.

 • Korlátozott tartalom.

  Zöld átállás:
  mit támogatnak a fogyasztók?

  Átfogó hazai kutatás készült arról, miként vélekednek a magyarok a zöld átállásról, és hogy milyen üzenetekkel lehet megfogni vagy éppen eltaszítani őket.