Hiteles utak másfél fokig az Energiaügynökségtől

Csulák Dóra

A 2020-as évek kulcsfontosságú cselekvései

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése a klímaváltozás globális kihívásaival foglalkozik és fenntartható módszereket kínál annak kezelésére.

A közelgő jelentős események, például a COP28 klímaváltozási konferencia előkészületeinek részeként adta ki az Ügynökség a fent említett jelentést, amely a Párizsi Klímaegyezmény céljának – tehát a globális hőmérséklet-emelkedésnek 1,5 °C-ra való korlátozásának – eléréséhez szükséges kulcsfontosságú intézkedésekről ír.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a globális felmelegedést a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni, hogy megelőzzük a súlyos negatív környezeti és gazdasági következményeket, de a lehetőségeink gyorsan szűkülnek.

Az energiával összefüggő CO2-kibocsátás 2022-ben tovább emelkedett, annak ellenére, hogy folyamatosan csökkennek a tiszta energiatechnológiák költségei, valamint a megújuló energiaforrások; az elektromos autók és egyéb megoldások is dinamikusan terjednek. 

A tiszta energiatechnológiák költségeinek csökkenése és az új politikai erőfeszítések hatására 1 °C körüli mértékben csökkent a 2100-ra előre jelzett felmelegedéshez képest a várható átlaghőmérséklet; az országok nettó nulla vállalásai elegendőek lennének ahhoz, hogy a felmelegedést 1,7 °C körüli szinten tartsák 2100-ban.

A jelentés kiemeli a megújuló energiaforrások (pl. napenergia, szélenergia) szerepét, valamint az energiatakarékosságot és az energiahálózatok modernizálását. Ezek a kezdeményezések mind segítenék a CO2-kibocsátás csökkentését. Rámutat arra is, hogy globális szinten összehangolt cselekvésre van szükség, beleértve a kormányok, az ipar és a társadalom széleskörű együttműködését.

A 4 alappillér

A jelentés négy alappilért mutat be eszközként:

 1. Az energiaszektorban a villamosenergia szén-dioxid mentesítése, az energiahatékonyság felgyorsítása és a villamosítás a kritikus eszköz. 
  A megújuló energiaforrások kapacitásbővítése
  Az elektromos autók értékesítésének 2030-ra el kell érnie a 60 százalék körüli piaci részesedést
 2. Az erdőirtás nettó nullára való csökkentése 2030-ra
 3. A nem CO2-kibocsátás kezelése létfontosságú a csúcsmelegedés korlátozásához.
  a HFC-kről szóló Kigali-módosítás és a globális metánvállalás
  a mezőgazdaságból származó nem CO2-kibocsátásokkal kapcsolatos cselekvés
 4. Még alacsony túllépés esetén is szén-dioxid-leválasztásra és -tárolásra, valamint a légköri szén-dioxid-eltávolításra lesz szükség a nehezen mérsékelhető maradék kibocsátás mérséklése és kompenzálása érdekében.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.