Zöldhasú

 • A biztosítóknak is fel kell készülniük a környezeti kockázatokra

  Ajánlást adott ki az MNB a hazai biztosítóknak az éghajlatváltozási, környezeti kockázatok azonosításáról, kezeléséről és közzétételéről. Emellett üzleti tevékenység során a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről. A piac szereplői az aszálybiztosításoktól a felelősségi kárviselésen át egészen a befektetések átértékelődéséig számos módon kitettek a klíma- és környezeti kockázatoknak, így a zöld fordulat esetükben is kiemelten fontos.

 • Jelentős túlkereslet az MBH Jelzálogbank zöld jelzáloglevél aukcióján

  Sikeres volt az MBH Jelzálogbank legutóbbi zöld jelzáloglevél kibocsátása. A bank az eredetileg hárommilliárd forint értékben meghirdetett jelzáloglevél-aukcióján csaknem 7,5 milliárd forintos befektetői igény mutatkozott.

 • Korlátozott tartalom.

  ESG: mit gondolnak róla a pénzügyi vezetők?

  Az Ernst & Young tanácsadó cég kutatása szerint az ESG-ügyek prioritást élveznek a pénzügyi igazgatók körében. Ugyanakkor költségcsökkentés első áldozatai közé is tartozik.

 • Az MNB ezentúl negyedévente publikál zöld pénz- és tőkepiaci adatokat

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezentúl negyedévente közzéteszi honlapján a fenntartható pénz- és tőkepiac több mutatószámának alakulására vonatkozó információkat, az elmúlt három év során kiépült zöld adatvagyonára alapozva.

 • Zöld hitel: az energiatakarékos otthonoké a jövő

  Rengeteget tud spórolni a rezsiköltségeken, aki energiatakarékos ingatlant vásárol, vagy korszerűbbé teszi meglévő otthonát. Pontosan az utóbbit, vagyis az ingatlan korszerűsítését, energetikájának javítását támogatja és célozza az a szabálymódosítás is, amely november 1-től lépett életbe.

 • Húszmilliárd forint értékben bocsátott ki zöld jelzálogleveleket az UniCredit

  Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. harmadik zöld jelzáloglevél-kibocsátásán 27,5 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot befektetők, amelyből a bank az eredetileg felajánlott értékben, 20 milliárd forintot fogadott el.

 • Így fest egy magyar bank fenntarthatósági jelentése

  Az MBH Bank idei kiemelt feladatai között szerepel az ESG-minősítés megszerzése, a zöld hitelezési keretrendszer meghonosítása és a Net-Zero Banking projekt megvalósítása.

 • Korlátozott tartalom.

  Műanyag, a titkolt kockázat

  A Planet Tracker pénzügyi non-profit legutóbbi kutatása szerint a világ vezető műanyaggyártói nem mutatják be befektetőiknek a plasztiktermelés környezeti és társadalmi kockázatait, inkább kiskapukat keresnek.

 • Korlátozott tartalom.

  A vezérigazgatók felének fizetése már ESG célokhoz kötött

  Az IBM Institute for Business Value (IBV) és az Oxford Economics közösen közzétett globális cégvezetői felmérése rámutatott, hogy az elmúlt évben lényegesen többször kötik a felsővezetők fizetését ESG-tényezők teljesítéséhez.

 • Megjelent Magyarország megújított Zöld Kötvény Keretprogramja

  A megújult Zöld Kötvény Keretprogram jövőbeli kibocsátásaiból befolyó összegből fedezik majd a központi költségvetés zöld kiadásait.

 • Minden vállalatnak kockázat a hőhullám

  A világ legforróbb heteit éljük, és a hőhullám az egészségügyi kockázatokon kívül komoly pénzügyi, gazdasági veszélyeket is jelent. Milyen ágazatok, hogyan veszélyeztettek, és miként tehetnek ellene a cégvezetők?

 • Nő a befektetés a megújulókba, mégsem zöldül a világ

  Évről-évre nagyobb mértékben múlja felül a tiszta energiába való befektetés mértéke a fosszilis energiába történő invesztíciót, derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb infografikájából.

 • Nem is annyira fenntartható befektetési alapok

  Csak a „fenntartható” befektetési alapok 20 százaléka felel meg a javasolt greenwashing elleni szempontoknak friss tanulmány szerint.

 • Jobb kamat zöldülő beszállítóknak a Vodafone-tól

  A Vodafone kedvező kamatozású finanszírozást nyújt azon beszállítóinak, akik nyilvánosságra hozzák üvegházhatásúgáz-kibocsátási adataikat, és egyébként is bizonyítják, hogy javítják környezeti teljesítményüket.

 • Nem finanszíroz olaj- és gázprojekteket a gigabank

  Újabb példa arra, hogy a fenntartható banki finanszírozás térnyerésére: a BNP Paribas bejelentette, hogy befejezi az új olaj- és gázkitermelő projektek finanszírozását. Az ügyfélkörében lévő szénhidrogén-termelő vállalatok számára szolgáltatott finanszírozásról szóló határozat az első lépés a BNP Paribas kötelezettségvállalása felé, hogy 2040-ig teljesen elhagyja a fosszilis üzemanyagok ipari hasznosításához kapcsolódó…