Fotó: Európai Unió, 2023

Zöld hitel: az energiatakarékos otthonoké a jövő

Hiperzöld

Az energiatakarékosság az elmúlt években a lakosság egyre szélesebb körében kapott kiemelt szerepet. Rengeteget tud ugyanis spórolni a rezsiköltségeken, aki energiatakarékos ingatlant vásárol, vagy korszerűbbé teszi meglévő otthonát. Pontosan az utóbbit, vagyis az otthonok korszerűsítését, energetikájának javítását támogatja és célozza az a szabálymódosítás is, amely november 1-től lépett életbe az energetikai tanúsítványokat illetően, és amelynek következtében jelentősen megváltozik a velük szemben támasztott követelményrendszer. A Credipass szakértői ennek kapcsán járták körül ismét a zöld hitel témakörét: a legfontosabb igénylési feltételeket, tudnivalókat és persze a hozzá kapcsolódó kedvezményeket is érintve.

Mivel hazánkban nagyon jelentős az energetikailag korszerűtlen otthonok száma, az állam egy igen kedvező, támogatott hitel formájában próbálta ösztönözni a lakáspiac zöldítését. A Növekedési Hitelprogram a maga 2,5 százalékos kamatával óriási sikert aratott a lakosság körében, és a mai napig kitart az általa generált hullám. Tavaly év végére sikerült elérni, hogy a kedvező, BB energetikai besorolású ingatlanok aránya a 2022-ben készült energetikai tanúsítványokban már megközelítette a 20 százalékot. Ugyanakkor, az elmúlt 7 év energetikai tanúsítványainak adatait tekintve ez még mindig a teljes ingatlanállomány csupán 5 százalékát jelenti. A bankok felismerték, hogy az ingatlanpiac további zöldítésében bőven van még lehetőség. Valamint, megnövekedett az igény is az energiatakarékos ingatlanokra.

Új szabályozás az otthonok korszerűsítéséért

Idén már egyre több banknál elérhető a kedvezményes zöld hitel konstrukció. Bár ezek nem annyira kedvezőek, mint amilyen az államilag támogatott verzió volt, de számos kedvezményt biztosítanak azoknak, akik energiatakarékos ingatlanban gondolkoznak.

Ezt az irányt, azaz az ingatlanpiac zöldítését, az ingatlanállomány korszerűsítését támogatja az az új szabályozás is, melyet 2023. november 1-től vezettek be az energetikai tanúsítványok kapcsán.

Ennek legfőbb célja egy átláthatóbb, mindenki számára könnyen érthető felújítási ütemterv megvalósulása, amely javaslatokat és sorrendet is tartalmaz az ingatlan állagának és energetikájának javítására. Az otthonok energetikai besorolásának módja is megváltozik. A jövőben egy betű jelöli majd az energiahatékonyságot és lesz egy külön besorolás az ingatlan szándioxid-kibocsátásának függvényében is. 

Ezen kívül, az energetikai tanúsítványok a korábbi 10 helyett, csak 5 évig lesznek érvényesek és a meglévő tanúsítványok csak év végéig lesznek felhasználhatók. A tanúsítvány számát mostantól már nem lesz kötelező feltüntetni az adásvételi szerződésben, de továbbra is kötelezően el kell készíttetni és át kell adni adásvételnél és bérbeadásnál egyaránt.

Hogyan érinti ez a zöld hitel igénylést?

Az új energetikai szabályozás következtében a zöld hitelek igénylését érintő legfontosabb változás, hogy az eddig elvárt minimum BB besorolás és 80kWh/nm/év primer energiafelhasználás helyett az új rendszerben már A+ energetikai besorolás és legfeljebb 68kWh/nm/év primer energiaigény lesz a követelmény. Új lakás vásárlása vagy építése esetén, a 2023. november 1. előtt kiadott építési engedély vagy egyszerű bejelentés esetén a régi szabályok az irányadóak, viszont ezt követően az ingatlannak már az új rendszer szerint kell teljesítenie az energetikai előírásokat. Felújítási és korszerűsítési hitelcélok esetén is novembertől már az új besorolásnak kell megfelelnie az ingatlannak a munkálatok elvégzését követően. Viszont továbbra is megmarad a lehetőség olyan korszerűsítési munkálatokra igénybe venni a zöld hitelt, amik energetikai besorolástól függetlenül legalább 30%-kal javítják az ingatlan primer energia felhasználását

– mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. Majd hozzátette:

Ezért, amennyiben új lakást vásárolnánk, építenénk, vagy pedig zöld felújítást, zöld korszerűsítést végeznénk el az otthonunkon (ilyen lehet pl. a napelem vagy napkollektor telepítése, a homlokzati nyílászárók cseréje, energiahatékony világítástechnika beszerelése vagy a fűtési/hűtési rendszerek telepítése, felújítása, cseréje) érdemes lehet a zöld hitel lehetőségét kihasználni. Hiszen ezáltal számos kedvezményhez juthatnak az ügyfelek: a zöld lakáshitelek általában alacsonyabb kamatozásúak a hagyományos lakáshiteleknél. A folyamatosan változó banki akciók miatt számíthatnak ajándék jóváírásokra, 1% -os előtörlesztési díjra, vagy akár a folyósítási díj, értékbecslés és a műszaki szemle díjának elengedésére is. Sokszor részben vagy teljes egészében az energetikai tanúsítvány költségének visszatérítésére is sor kerülhet. Ráadásul a zöld hitelhez kapcsolódó automatikus kamatkedvezményen felül, további jelentős törlesztőrészlet-csökkenést érhetünk el a Credipass szakértőinek segítségével, akik minden banknál az éppen aktuális legjobb egyedi kamatajánlatokat tudják megszerezni számunkra.

A zöld hitelcélt energetikai tanúsítvány készítésével kell igazolni, melyből megállapítható az otthonok energetikai besorolása és energiafelhasználása. Amennyiben felújítási vagy korszerűsítési munkálatokra igényeljük a zöld hitelt, akkor a folyamat elején és a végén is szükséges energetikai tanúsítványt készíttetni. Így megállapítható az elvárt pozitív változás. A tanúsítványon kívül, a zöld hitelcél megvalósulását a bank 12 hónapon belül helyszíni szemlével, vagy az elvégzett munkákról készült számlák bekérésével is ellenőrizheti.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.