Forrás: Nemzetközi Energiaügynökség

Nő a befektetés a megújulókba, mégsem zöldül a világ

Csulák Dóra

Évről-évre nagyobb mértékben múlja felül a tiszta energia befektetések mértéke a fosszilis energiába történő invesztíciót, derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb infografikájából. Mielőtt hátradőlnénk: ez nem azt jelenti, hogy olajfogyasztás ne döntene rekordot ezzel párhuzamosan.

A globális energia befektetések terén zajló, jelentős változás határozottan figyelemre méltó, állítja posztjában Alessandro Blasi, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tanácsadója, aki egy infografikával is alátámasztja mondandóját.

Ötödik éve nő a befektetés a megújuló energiába

A diagramon jól látható, hogy az összeg, amely a tiszta energiát képviselő technológiákba (például nap-, víz-, szélenergia) áramlik, évről-évre növekszik. Immár ötödik éve jelentős, és egyre nagyobb a különbség a fosszilis és a megújulókba történő befektetések mértéke között. A 2023-as becslés szerint ez globálisan 1750 milliárd dollárt jelent a tiszta energiák esetében, míg valamivel ezermilliárd felett a fosszilis energiák esetében.

Az adatok magukért beszélnek… de fontos, hogy részletekre is odafigyeljünk,

teszi hozzá Blasi. Ezzel arra utal, hogy egy dolog a befektetések mértéke, és egy másik a nyomukban létrejövő energia átállás. A megújuló energiák és a fosszilis üzemanyagok használatának képe ugyanis eléggé árnyalt.

Olaj, szén, földgáz: a bulinak nincs vége

Például: a grafikán látható optimista képlet ellenére a globális olajkereslet rekordmagasságokba tör az idén. Ez a legtisztább válasz azoknak, akik azt hitték, hogy a COVID-világjárvány korábbi csúcspontot határozott meg az olajhasználatban. A szénfogyasztás továbbra is vígan elvan a 8 milliárd tonnával (amelyet Blasi „ijesztőnek” nevez), és míg a földgáz-értékesítés érzi az Oroszország elleni bojkott és Európa energiaügyi útkeresésének hatásait, láthatóan így folyamatosan növekszik, noha szerényebb tempóban.

Ezen kívül az ábrán is látszik, hogy bár kisebb mértékben, de a fosszilis beruházások mértéke is növekedett az utóbbi években.

Energiaforradalom korlátok között

Blasi szerint a lényeg az, hogy a tiszta energiaforradalom valóban zajlik. Azonban két fontos korlátot kell legyőzni ahhoz, hogy valóban elégedettek legyünk:

  • Az egyik: ez a forradalom átöleli az összes szektort, mivel sok lehetőség rejlik még az elektromos áramra váltásban, ami nagyon fontos, de csak az egyik része a történetnek.
  • A másik: a tiszta befektetések nagy része csak néhány régióra korlátozódik, mint az Egyesült Államokban, Európában és Kínában… „ami csak néhányak számára nyitott bulit eredményez”.

A tanácsadó szerint e problémák megoldása valóban felgyorsítaná a „nagyon szükséges, tiszta zöldtechnológiai forradalmat”.

Grafikon forrása: Nemzetközi Energiaügynökség


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.