Nem finanszíroz olaj- és gázprojekteket a gigabank

Csulák Dóra

Újabb példa arra, hogy a fenntartható banki finanszírozás térnyerésére: a BNP Paribas bejelentette, hogy befejezi az új olaj- és gázkitermelő projektek finanszírozását.

Az ügyfélkörében lévő szénhidrogén-termelő vállalatok számára szolgáltatott finanszírozásról szóló határozat az első lépés a BNP Paribas kötelezettségvállalása felé, hogy 2040-ig teljesen elhagyja a fosszilis üzemanyagok ipari hasznosításához kapcsolódó finanszírozást.

Az újabb szigorítások a bank által az energia- és a szénhidrogén-ipar számára biztosított finanszírozási lehetőségekre vonatkoznak. A BNP Paribas azt állítja, hogy ezentúl nem finanszíroz olyan vállalatokat, amelyek fő tevékenysége a szénhidrogén kitermelése. Olyanokatt sem, amelyek beruházásaik legalább 30%-át a szénhidrogén-kitermelésre fordítják.

Jean-Laurent Bonnafé, a BNP Paribas vezérigazgatója szerint az új döntés a bank számára fontos mérföldkő. Hangsúlyozza a BNP Paribas elkötelezettségét a fenntartható banki finanszírozás iránt. A döntés azonban nem befolyásolja a bank jelenlegi ügyfeleinek nyújtott finanszírozást, és nem érinti azokat a vállalatokat, amelyek már elindították szénhidrogén-projektek finanszírozását. A BNP Paribas azon kevés globális bank egyike, amely ambiciózus terveket tűzött ki a szénhidrogén-finanszírozás megszüntetésére. Arra törekszik, hogy az iparágban vezető szerepet töltsön be a fenntartható gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében.


Olvasd el ezeket is!

  • A hazai vevők fele már figyelembe veszi az ESG szempontokat

    Egyre hangsúlyosabb az ESG az üzleti folyamatokban a Makronóm Intézet legújabb kutatása szerint. A vevők közel fele már figyelembe veszi az ESG szempontokat a beszállítók kiválasztásánál és több mint egyharmaduk már most is igényel erre vonatkozó adatszolgáltatást.

  • A körforgásos gazdaság az ESG svájci bicskája?

    A körforgásos gazdaság, mint komplex rendszer, hatékony eszközöket kínál az éghajlatváltozás, biodiverzitás és az ESG-kérdések megoldására is. Ez a kulcsüzenet állt a a kiemelt érdeklődés mellett, közel 180 fővel tartott, immár hatodik Körforgásos Gazdaság Csúcstalálkozó középpontjában.

  • Európai Hulladékcsökkentési Hét: fókuszban a csomagolás

    A november 18-26. között zajló eseményre október 16-tól várják az ötleteket a szervezők. A 2009-ben indult kezdeményezés célja, hogy önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra.

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.