Fotó: Pexels

Felkészültek-e az európai cégek az ESRS-re?

Hiperzöld

Az európai cégek fele már az új EU-s fenntarthatósági jelentéstételi szabályokra (ESRS) készül, ami pozitív folyamatokat indít el. Ám a pontos beszámolókat követelő befektetők nem nyugodhatnak meg teljesen.

Az Európai Bizottság a nyár folyamán elfogadta a Európai Fenntarthatósági Jelentéstételi Sztenderdeket (ESRS). A szabványok több, mint 50 ezer vállalatot érintenek – írja a GreenBiz. Az ESRS arra kötelezi az érintett, több tízezer európai és Európán kívüli, de a kontinensen is határozottan jelen lévő vállalatokat, hogy jelentést tegyenek a környezeti hatásaikról. Ennek segítségével a befektetők többet megtudhatnak azoknak a cégeknek a fenntarthatósági jellemzőikről, amelyekbe befeketni kívánnak. A jelentéstételi szabvány 2024-ben lép érvénybe.

A CDP klímajelentési platform beszámolója szerint:

  • a platformjukon keresztül környezeti jelentést tevő vállalatok több mint fele már az új szabványokhoz alkalmazkodik,
  • az a 18 700 vállalat, amely a platformon más vállalatok, városok, államok és régiók számára önkéntesen tesz jelentést, nagyrészt szintén együttműködik a szabványokkal,
  • több, mint 18 ezer szervezetnél a felsővezetői szinten foglalkoznak a jelentéseket érintő jogszabályokkal,
  • a vállalatok 55%-ának már van kidolgozott módszere az éghajlati kockázatok és lehetőségek felmérésére.

Elmondhatjuk tehát, hogy a cégek felkészültek az új szabályozásra, de még így is vannak leküzdendő akadályok. A CDP szerint a vállalatok nagy része továbbra is ellenáll a befektetői igényeknek, amely részletesebb és pontosabb tájékoztatásra szólítanak fel a környezeti teljesítményekről. Emellett jelentős kompromisszumok születtek az jogszabályról szóló döntés utolsó pillanataiban, például az, hogy a vállalatok maguk határozhatják meg, hogy a jelentéstétel egy-egy témáról, ez esetben az éghajlatra gyakorolt hatásukról, mennyire lényeges (materiális) számukra.

Ennek ellenére az egységes uniós szabványnak inkább az előnyei látszanak:

  • A jelentésköteles cégek nagy száma miatt valószínű, hogy ez a fajta, magas színvonalú jelentéstétel lesz a norma.
  • Elősegítheti annak a megértését, hogy a vállalatok miért hagynak figyelmen kívül egyes témákat.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.