Fotó: Unsplash

Megjelent Magyarország megújított Zöld Kötvény Keretprogramja

Hiperzöld

A megújult Zöld Kötvény Keretprogram jövőbeli kibocsátásaiból befolyó összegből fedezik majd a központi költségvetés zöld kiadásait – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn az MTI-vel.

A fenntartható finanszírozás piaca a zöldkötvény-program indulása óta jelentősen átalakult. A megújult Zöld Kötvény Keretprogram biztosítja, hogy a jövőbeni zöldkötvény-kibocsátások vagy -rábocsátások összhangban legyenek a legjobb piaci gyakorlattal és a befektetők szigorodó elvárásaival.

Hazánk célja az, hogy a kitűzött klímacélok megvalósításához hatékonyan vonjon be forrást a kötvények segítségével. Ezzel indokolták a Keretprogram megújítását.

Magyarország 2020-ban tette közzé az első Zöld Kötvény Keretprogramját és kibocsátotta első Zöld Kötvényét. Ezután 2020 és 2023 között sikeresen bocsátott ki Zöld Kötvényeket a hazai (forint), illetve nemzetközi piacokon (euró, japán jen, kínai jüan), összesen 1600 milliárd forint értékben.

A költségvetés zöld kiadásai között említették egyebek mellett a tiszta közlekedést, az energiahatékonyságot, a megújuló energiát, a környezetszennyezés megelőzését és ellenőrzését, illetve a hulladék- és vízgazdálkodást.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.