Elsőként adott ki fenntarthatósági jelentést a Coldplay

Hiperzöld

A Coldplay az első popzenekar a világon, amely fenntarthatósági jelentést adott ki legutóbbi turnéja kapcsán. E gyakorlata példát mutathat az egész ágazatnak.

Az angol Coldplay zenekar „Music of the Spheres” világkörüli turnéja 2022 márciusában kezdődött. Nem ez az első turné a banda életében, de mindenképpen az első olyan, amelynek a végén jelentés formájában összegezték fenntarthatóságért tett erőfeszítéseiket – csakúgy mint bármely magát komolyan vevő szervezet manapság. Zenéjükért nem mindenki van oda, de ez a lépésük úttörőnek számít a popiparban, mivel felismerték, hogy 7 millió koncertlátogatójuk(ra) hatással van a környezetre.

Íme néhány fontos eredmény a jelentésből, amely természetesen teljes kibocsátásmérést is tartalmaz:

  • A turné 47%-kal kevesebb CO2-kibocsátást produkált, mint az előző, 2016-17-es. Ebben egyébként a DHL megoldásai voltak segítségükre.
  • A keletkezett hulladék 66%-a nem a hulladéklerakóban végezte, hanem gondoskodtak újrahasznosításáról
  • Minden koncertlátogató után egy-egy fát ültettek a One Tree Planted nevű szervezet gondozásában.
  • A műsorokat egy 100%-ban megújuló energiával működő, elektromos akkumulátorrendszer hajtotta, amelyet a BMW-től kaptak.
  • Minden előadás 15 kWh-t termelt napelemes berendezések, kinetikus táncparkettek és elektromos kerékpárok révén – ez elég volt ahhoz, hogy minden este ellássa energiával a színpadi előadást, és telefont, laptopot és szerszámtöltő állomásokat biztosítson a stábnak
  • LED-es karszalagokat használtak, amelyek 85%-át visszagyűjtötték és újra felhasználták a turné következő állomásain.
  • Arra is figyeltek, hogy a stáb étkezései helyi alapanyagokból, húsmentesen álljanak össze, és komposztba vitték a maradékot.
  • Az alacsony kibocsátású közlekedési eszközökön érkező rajongók kedvezményeket kaptak.
  • 3770 adag ételt és 73 kiló piperecikket adományoztak a hajléktalanoknak és fedél nélkülieknek.

Azt a jelentés is elismeri, hogy van még mit fejlődni. Bár próbáltak újrahasznosított kerozinnal hajtott repülőkkel utazni, számos esetben magánrepülőket használtak, ami nem a legfenntarthatóbb gyakorlat a világon.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.