Fotó: Euróapi Unió, 2023.

Az EU 2040-ig 90 százalékkal csökkentené a károsanyag-kibocsátást

Hiperzöld

Az Európai Bizottság az üvegházhatást okozó gázok nettó kibocsátásának 90 százalékos csökkentését javasolja 2040-ig az 1990-es szinthez képest, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé válhasson – írja az MTI.

Kadri Simson energiaügyi biztos Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be a javaslatot, amely számos olyan politikai feltételt határoz meg, amelyek szükségesek a 90 százalékos kibocsátáscsökkentési cél eléréséhez 2040-ig. Ezek közé tartozik a 2030-ra elfogadott keret teljes körű végrehajtása – amely a kibocsátás legalább 55 százalékos csökkentését tűzte ki célul -, az európai ipar versenyképességének biztosítása, az igazságos átmenetre való nagyobb összpontosítás, az egyenlő versenyfeltételek biztosítása a nemzetközi partnerekkel, valamint stratégiai párbeszéd a 2030 utáni keretről, többek között az iparral és a mezőgazdasággal.

A 2040-es éghajlati cél kitűzése segíteni fogja az európai ipart, a befektetőket, a polgárokat és a kormányokat abban, hogy már ebben az évtizedben olyan döntéseket hozzanak, amelyek az EU-t a 2050-re kitűzött éghajlatsemlegességi célkitűzésének eléréséhez vezető úton tartsák.

Az uniós bizottság dokumentuma szerint az európai energiaszektor röviddel 2040 után teljesen szén-dioxid-mentes lesz a nulla és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásoknak köszönhetően. Beleértve a megújuló energiát, az atomenergiát, valamint a geotermikus és a vízenergiát.

Európa a globális befektetések első számú célpontja lehet?

Az erőfeszítések egyik fontos előnye, hogy csökken a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés. Ez annak köszönhető, hogy 2021-től 2040-ig 80 százalékkal csökken az igény a fosszilis tüzelőanyagokra. A 2030 utáni szakpolitikai keret lehetőséget ad e politikák továbbfejlesztésére, valamint szociális és a fosszilis tüzelőanyagokról való zökkenőmentes átállás biztosítására – írták. Kiemelték: a célok elérésével Európa a globális befektetések első számú célpontja lehet, stabil munkahelyekkel. Fokozni fogják Európa jövőbeli válságokkal szembeni ellenálló képességét, és megerősítik az EU energiafüggetlenségét a fosszilis tüzelőanyag-importtól.

Emlékeztettek: az éghajlatváltozás költségei és hatásai egyre nagyobbak és láthatóbbak. Csak az elmúlt öt évben az éghajlattal összefüggő gazdasági károkat Európában 170 milliárd euróra becsülik.

Hatásvizsgálat után új cél 2040-ig

Az Európai Bizottság hatásvizsgálata megállapította, hogy a tétlenség következtében fellépő gyorsuló globális felmelegedés még óvatos becslések szerint is mintegy 7 százalékkal csökkentheti az EU GDP-jét az évszázad végére.

Wopke Hoekstra éghajlatpolitikáért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén kijelentette, az új cél a rendelkezésre álló legjobb tudományos eredmények és egy részletes hatásvizsgálat alapján készült. Megvalósítása gondos tervezést igényel. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kiegyensúlyozott megközelítés kell alkalmazni. A polgárok túlnyomó többsége érzi az éghajlatváltozás hatásait, és védelmet akar ellene, de aggódik amiatt is, hogy ez mit jelent majd a megélhetésére nézve.


Olvasd el ezeket is!

  • AI és fenntarthatóság: a legjobb megoldások világszerte

    Ne csak az elméletről beszéljünk az AI kapcsán: megszülettek az első nagyszabású fenntarthatósági mesterséges intelligencia projekt eredményei a Google pályázatán. A projektről Benyovszky Máté AI-szakértő írt korábban, most ő számol be az eredményekről. Előző cikkünben bevezettük, miért lehet nagyon szoros a kapcsolat az AI és a fenntarthatóság között (spoiler: mindkettő adatvezérelt).…

  • Az SDG-k elérésének kulcsa: a cégek elköteleződése

    Nem csupán a COP28 klímacsúcs ellentmondásai mutatják, hogy rosszul állunk a klímakatasztrófa elleni küzedelemben, hanem a szükséges beruházások mértéke is milliárd dollárokkal kevesebb, mint kellene. Ennyi pénz csak a versenypiacon van, ezért egyre inkább úgy tűnik: a vállalatokon múlik a fenntartható fejlődési célok (SDG-k) elérése.

  • Kerékpárral támogatja munkatársait a Soproni Egyetem

    A Soproni Egyetem oktatási, kutatási munkája és mindennapjai során is a fenntarthatóság elveit tartja szem előtt. Egy újabb lépés a környezetbarát szemlélet erősítésében, hogy az egyetem munkatársai kerékpárokat kaptak a munkába járáshoz.

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.