Bevezeti az EU
a greenwashing elleni jogszabályt

Hiperzöld

Az EU intézményei véglegesítették a jogszabályt, amely megálljt parancsol a termékeken feltüntetett, felelőtlen fenntarthatósági állításoknak, vagyis csökkenti a greenwashing veszélyét.

A törvényre, amely megtiltja az érintett cégeknek, hogy termékeikről azt állítsák, hogy klímasemleges, még 2022 márciusában tett először javaslatot az Európai Bizottság – írja edie.net. Az EU tagországai és a Európai Parlament között a közelmúltban zárultak le a tárgyalások, amelyeket Biljana Borzan, horvát uniós jogalkotó vezetett.

A törvény létrejöttét az olyan termékek és állítások provokálták, mint a „CO2-semleges” és „karbonsemleges” élelmiszer, műanyagpalackok, repülőjáratok vag akár bankszámlák. Kifejezetten érintettek a törvény által a légitársaságok, amelyek már nem árusíthatnak ülőhelyeket állítólag „klímasemleges” repülőiken.

A rendelet továbbá szigorítja a környezeti állításokra vonatkozó szabályokat is. Mostantól ezeket az állításokat a termék elismert teljesítményének igazolásával kell alátámasztani. Tehát az igen elterjedt „öko” és „természetes” címkékkel ellátott termékek gyártóinak mostantól be is kell bizonyítaniuk, hogy tényleg azok. Ettől a jogalkotó azt reméli, hogy valóban fenntartható termékeket választhatnak a vevők.

A tagországok két évet kapnak a rendelet adaptálására, így igazi változás csak 2026-tól lesz érezhető. Remények szerint a döntéshozatal jelentősen visszaszorítja a greenwashing terjedését az EU területén, mivel a gyártók kevesebb esélyt kapnak hamis információk terjesztésére.

Az elfogadott rendelkezés csak az egyike annak a háromnak, amelyek célja a termékek valóban klímasemlegessé tétele. A másik két jogszabály a zöld állítások irányelve és a szén-dioxid elnyelés tanúsítási keretrendszere. Habár a rendelet elfogadása nagy siker, a másik két jogszabály még odébb van; sőt, a közlegő EU-s választások sem segítik létrejöttüket.


Olvasd el ezeket is!

 • Minden vállalatnak kockázat a hőhullám

  A világ legforróbb heteit éljük, és a hőhullám az egészségügyi kockázatokon kívül komoly pénzügyi, gazdasági veszélyeket is jelent. Milyen ágazatok, hogyan veszélyeztettek, és miként tehetnek ellene a cégvezetők?

 • Az EU tíz évvel meghosszabbítja a glifozát engedélyét

  Az Európai Bizottság tíz évvel meghosszabbítja a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét. Bizonyos új feltételek és korlátozások mellett teszik ezt, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA), valamint az uniós tagállamok által végzett átfogó biztonsági értékelések alapján

 • Milliárdokat hoz
  a nagyvállalatok konyhájára a társadalmi fenntarthatóság

  Egy nemzetközi felmérés szerint azon nagyvállalatok bevétele, amelyek a társadalmi fenntarthatóság területén fektetnek be, átlagosan 710 millió amerikai dollárral (kb. 263 milliárd forinttal) nő.

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.