Fotó: Pexels

A hazai vevők fele már figyelembe veszi az ESG szempontokat

Hiperzöld

Egyre hangsúlyosabb az ESG az üzleti folyamatokban – írja kutatására alapozva a Makronóm Intézet. A vevők közel fele már figyelembe veszi az ESG szempontokat a beszállítók kiválasztásánál és több mint egyharmaduk már most is igényel erre vonatkozó adatszolgáltatást. A megkérdezett hazai középvállalatok ESG-vel kapcsolatos aktivitását jelentősen növelné, ha lenne egységes minősítési szabvány és a minősítés megszerzéséhez pénzügyi támogatás.

A Makronóm Intézet kutatásában többségében a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások vettek részt. A válaszadók 96 százaléka beszállító.

A beszállítók már ismerik az ESG-t

A megkérdezettek közel háromnegyede hallott már az ESG-ről és rendelkezik is valamilyen tudással a fogalomkörről. Ugyanakkor részletes tudása csak minden harmadik vállalkozásnak van és csupán minden negyedik vállalkozás építi be üzleti stratégiájába az ESG szempontrendszert.

A vállalkozások többsége rendelkezik valamilyen szakértői segítséggel az ESG területén, a kihívást elsősorban a szabályozási nehézségek és bizonytalanságok, a pénzügyi források hiánya, valamint az ESG-vel kapcsolatos korlátozott tudás jelentik.

A hazai vevők nyomást gyakorolnak

 • a vállalkozások elsősorban belső irányelvek szintjén foglalkoztak már az ESG-vel
 • a megkérdezettek 1/5-e tervezi az erre vonatkozó eljárások kidolgozását a következő időszakban
 • a vállalkozások vevőinek több mint 1/3-a már most is igényli az ESG-re vonatkozó adatszolgáltatást, többnyire eseti jelleggel (leggyakrabban a környezeti – Environmental – szempontra vonatkozóan)
 • a vevők közel 1/2-e már figyelembe veszi az ESG jellemzőket a beszállítók kiválasztásánál

Milyen mértékben ismerik és értik az ESG fogalmát?

A vállalkozás legnagyobb vevője korábban kért-e ESG-adatszolgáltatást?

Ha igen, milyen eloszlásban?


Olvasd el ezeket is!

 • Minden vállalatnak kockázat a hőhullám

  A világ legforróbb heteit éljük, és a hőhullám az egészségügyi kockázatokon kívül komoly pénzügyi, gazdasági veszélyeket is jelent. Milyen ágazatok, hogyan veszélyeztettek, és miként tehetnek ellene a cégvezetők?

 • Körforgásos gazdaság: mit tesznek a magyar cégek?

  Beszállítók és fogyasztók szemléletformálása, várakozás az állami ösztönzőkre, növekvő költségek – többek között ez jut eszükbe a hazai cégeknek a körforgásos gazdaságról. Négy év után ismét körfogásos gazdaság felmérés készült a vállalatok körében a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) jóvoltából. De vajon jól gondolják-e a cégek mindezt?

 • Olyan mikrobákat találtak, amelyek hidegben is megemésztik a műanyagot

  Egy svájci kutatóintézet tudósai olyan mikrobákat fedeztek fel, amelyek alacsony hőmérsékleten képesek megemészteni a műanyagokat.

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.