Fotó: Pexels

Újabb földrészen lesz kötelező a fenntarthatósági jelentés

Az átállásra 3 évet kapnak a vállalatok

Mehlhoffer Hanna

Ausztráliában az éghajlattal kapcsolatos kötelező pénzügyi, fenntarthatósági jelentés követelményeinek bevezetését tervezik a vállalatok és pénzügyi intézmények számára.

A terv az ausztrál kormány államkincstára által június végén megjelentetett új konzultációs dokumentumban olvasható, amely egyben részletezi és visszajelzést kér a javaslatról. A követelmények nagyvállalatok számára 2024-től lépnének érvénybe, a kisebb intézmények pedig a következő évek alatt fokozatosan csatlakoznának – írja az ESG Today.

A fenntarthatósági jelentés új követelményeinek célja az, hogy a vállalatok és pénzügyi intézmények klímával kapcsolatos tervei, pénzügyi kockázatai és lehetőségei átláthatóbbak legyenek lakosság és befektetők számára Ausztráliában .

Az érintett cégeknek a vezetésükről, stratégiáikról, kockázatkezelésükről, céljaikról, valamint méréseikről – többek közt az üvegházhatású gázok kibocsátásáról – kell majd beszámolniuk. Utóbbiba mind a három scope beleértendő.

A javaslat konkrétumai közé tartozik például a vállalatok átállási terveinek közzététele. Ide tartoznak az ellentételezési, célmeghatározási és mérsékelési stratégiák vagy az éghajlati változások követésére használt eszközök és folyamatok. Az átállásra 3 évet kapnak a vállalatok.

Az irat emelett kiemeli a nemzetközi alkalmazkodás fontosságát, különösen az IFRS Alapítvány Nemzetközi Fenntarthatósági Szabványügyi Tanácsa (ISSB) új szabványait illetően.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.