Fotó: Pixabay

Az EU jóváhagyta a klímasemleges gazdaságra való átállást segítő magyar állami támogatást

Hiperzöld

Az Európai Bizottság jóváhagyta a klímasemleges gazdaságra való átállás előmozdítása érdekében indított 2,36 milliárd euró (mintegy 880 milliárd forint) összegű magyar programot – írja az MTI.

Az uniós bizottsági közlemény szerint a magyar program a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervnek megfelelően a klímasemleges gazdaságra való átállás előmozdítása érdekében a stratégiai ágazatok beruházásainak felgyorsítását segíti majd.

A programot az Európai Bizottság a március 9-én elfogadott, ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyta jóvá. Célja a zöld átállás felgyorsítása és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása. A közlemény szerint a brüsszeli testület megállapította, hogy a magyar program összhangban áll az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel, mert a támogatás ösztönözni fogja a klímasemleges gazdaságra való átálláshoz szükséges berendezések gyártását.

A magyar intézkedés kedvezményezettjei olyan vállalatok, melyek akkumulátorokat, napelemeket, szélturbinákat, hőszivattyúkat, elektrolizátorokat, szén-dioxid-leválasztásra és -tárolásra szolgáló berendezéseket és az ezekhez felhasznált alkatrészeket gyártják, illetve a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat állítják elő.

Az Európai Bizottság szerint a magyar támogatási program szükséges, megfelelő és arányos intézkedés. Meggyorsítja a zöld gazdaságra való átállást, és hozzájárul olyan gazdasági tevékenységek fejlesztéséhez, amelyeknek jelentős szerepe van a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv megvalósításában. A brüsszeli testület megállapította, hogy a magyar program összhangban áll az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel.

A támogatás 2025. december 31-ig nyújtható.


Olvasd el ezeket is!

  • Korlátozott tartalom.

   Teszt: mennyire épült be a fenntarthatóság szervezetébe?

   A fenntarthatóság beépítése az üzleti stratégiába manapság az egyik legfontosabb értékteremtő tevékenység a vállalati vezetők számára. Ez belső átalakításokkal, új eszközökkel és folyamatokkal érhető el, a felkészültséget pedig egy gyors teszttel is le lehet mérni, amelyet magyar nyelven kizárólag a Hiperzöld.hu előfizetői érhetnek el.

  • Az EU szigorúbb légszennyezési határértékeket kíván bevezetni

   Az Európai Parlament (EP) szerdán megszavazta az EU levegőminőségének javítását célzó jogszabály felülvizsgálatáról szóló javaslatot. 2035-től kezdődően szigorúbb határértékeket vezetne be a levegőbe kerülő szennyező anyagokra vonatkozóan.

  • Minden cég meg akar felelni az EU új jelentési irányelvének

   Az integrált fenntarthatósági és pénzügyi jelentés lesz az új mérce céges jelentések területén - derül ki az üzleti adatokat és jelentési megoldásokat nyújtó Workiva legfrissebb felméréséből.

  Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.