Fotó: Európai Unió, 2023.

Az EU tíz évvel meghosszabbítja a glifozát engedélyét

Hiperzöld

Az Európai Bizottság tíz évvel meghosszabbítja a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét. Bizonyos új feltételek és korlátozások mellett teszik ezt, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA), valamint az uniós tagállamok által végzett átfogó biztonsági értékelések alapján – írja az MTI.

Az uniós bizottság közleménye szerint a tagállamok nem érték el a glifozát használata jóváhagyásának megújításához vagy elutasításához szükséges minősített többséget. Az uniós jogszabályokkal összhangban és a szükséges többség hiányában a brüsszeli testület határozat formájában hagyja jóvá a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét bizonyos új feltételek és korlátozások mellett.

A korlátozások a betakarítás előtti szárítószerként történő felhasználás tilalmát foglalják magukban. Valamint bizonyos intézkedések szükségességét a nem célszervezetek védelmére. A glifozátot tartalmazó növényvédő szerek nemzeti engedélyezéséért a tagállamok felelősek. A tagállamok továbbra is korlátozhatják a szer használatát nemzeti és regionális szinten, ha a kockázatértékelés eredményei alapján ezt szükségesnek ítélik. Különös tekintettel a biológiai sokféleség védelmére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédő szer használatának jelenlegi ötéves engedélye az EU-ban december közepén jár le. A brüsszeli testület szeptember közepén javasolta a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását.

Indoklásuk szerint azért javasolták a vitatott növényvédő szer alkalmazási engedélyének meghosszabbítását, mert az összes illetékes tudományos testület megállapításai szerint jelenleg nincs olyan információ, amely aggodalmakra adna okot.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) július végén közreadott jelentésében nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát hatóanyag-szakértői felülvizsgálata során. Az Európai Vegyianyag-ügynökség tavaly végzett értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát nem felel meg azoknak a tudományos kritériumoknak, amelyek alapján rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként kellene besorolni.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.