Fotó: Pixabay

Európai Parlament: sorsdöntő szavazás a természeti helyreállításról

Az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemhez elengedhetetlen az ökoszisztémák helyreállítása

Hiperzöld

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 336 szavazattal, 300 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályról kialakított álláspontját. Hangsúlyozták: az ökoszisztéma helyreállítása kulcsfontosságú az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben, továbbá csökkenti az élelmezésbiztonságot fenyegető kockázatokat is – tájékoztatott az uniós parlament.

A törvénytervezet nem írja elő új védett területek létrehozását az Európai Unióban, és nem gátolja a megújulóenergia-infrastruktúra fejlesztését, mivel a jogszabály hangsúlyozza, hogy az ilyen létesítmények túlnyomórészt közérdekűek – írja az MTI.

Kijelentették: az új jogszabálynak hozzá kell járulnia az EU nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez. Különös tekintettel az ENSZ biológiai sokféleséggel kapcsolatos globális keretére. A képviselők támogatták az Európai Bizottság javaslatát, hogy 2030-ig olyan helyreállítási intézkedéseket vezessenek be, amelyek az EU összes szárazföldi és tengeri területének legalább 20 százalékát lefedik.

Az uniós parlament szerint a jogszabályt csak akkor lehet alkalmazni, ha az Európai Bizottság adatokat szolgáltatott a hosszú távú élelmezésbiztonság szavatolásához szükséges feltételekről, és ha az uniós országok számszerűsítették az egyes élőhelytípusokra vonatkozó helyreállítási célok eléréséhez szükséges területet.

A rendelet hatálybalépésétől számított 12 hónapon belül az uniós bizottságnak értékelnie kell a helyreállítás pénzügyi szükségleteinek és a rendelkezésre álló uniós finanszírozás közötti esetleges eltéréseket, és megoldásokat kell keresnie e hiány áthidalására. Az álláspont elfogadásával az Európai Parlament készen áll arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az Európai Unió Tanácsával a jogszabály végleges szövegéről – tájékoztattak.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.