Fotó: Pexels

Korlátozza a hozzáadott mikroműanyagokat az Európai Bizottság

Hiperzöld

A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagokat korlátozó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében – írja az MTI.

A szabályok tiltják a mikroműanyagok és olyan termékek értékesítését, amelyekhez szándékosan adtak hozzá mikroműanyagokat, illetve amelyek használatuk során mikroműanyagokat bocsátanak ki.

A bizottság szerint az új szabályok révén mintegy félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását lehet majd megakadályozni.

Virginijus Sinkevicius, a környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos így nyilatkozott:

A szándékosan hozzáadott mikroműanyagokat betiltó intézkedés a környezet és az emberek egészségét érintő komoly aggodalomra ad választ. A mikroműanyagok megtalálhatók a tengerekben, a folyókban és a szárazföldön, valamint az élelmiszerekben és az ivóvízben. A most bevezetett korlátozás nagyon apró részecskékre vonatkozik, de nagy lépés az ember által okozott szennyezés csökkentése felé.

A jogszabály minden 5 milliméter alatti szintetikus polimer részecskére vonatkozik, amely szerves, oldhatatlan és ellenáll a lebomlásnak. Ez magában foglalja az olyan szemcsés anyagokat, amelyeket például töltőanyagként használnak a műfüves pályákon, kozmetikumokban, tisztítószerekben, játékokban, növényvédő anyagokban vagy orvosi eszközökben.

Az intézkedések első csoportja, például a ömlesztett csillámporok és mikrogyöngyök tilalma, 20 napon belül lép hatályba. Más esetekben az értékesítési tilalom hosszabb idő elteltével lép életbe, azzal a céllal, hogy az érintetteknek legyen idejük alternatívák kifejlesztésére és az átállásra.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.