Fotó: Pixabay

Az EU szigorúbb légszennyezési határértékeket kíván bevezetni

Hiperzöld

Az Európai Parlament (EP) szerdán megszavazta az EU levegőminőségének javítását célzó jogszabály felülvizsgálatáról szóló javaslatot. 2035-től kezdődően szigorúbb határértékeket vezetne be a levegőbe kerülő szennyező anyagokra vonatkozóan – írja az MTI.

Az új szabályok biztosítanák, hogy az EU-ban a levegő minősége ne legyen káros az emberi egészségre, a természetes ökoszisztémákra és a biológiai sokféleségre. Továbbá összehangolnák az uniós szabályokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb levegőminőségi iránymutatásaival.
A jelentést megszavazó képviselők hangsúlyozták:

Az Európai Bizottság által javasolt levegőminőségi előírásoknak olyan köztes célt kellene kitűzniük, amelyet a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2030-ig el kell érni.

A légszennyezési törekvések főbb pontjai

  • Növelni kell a levegőminőségi mintavételi pontok számát. (A városi területeken 2 millió, rendkívül szenyezett területeken pedig 1 millió lakosonként legalább egy ilyen központot kellene létrehozni.)
  • Harmonizálni szükséges a levegőminőségi mutatókat az EU-ban
    – Az indexeknek összehasonlíthatónak, egyértelműnek és nyilvánosan elérhetőnek kell lenniük.
    – Óránként frissíteni szükséges az adatokat, hogy az állampolgárok a magas légszennyezettségi szintek idején és a kötelező riasztási küszöbértékek elérése előtt képesek legyenek védekezni.
  • Szeretnék elérni, hogy az új szabályok megsértése esetén az egészségkárosodást szenvedőknek több lehetőségük legyen kártérítést igényelniük.
  • Javasolják, hogy minden EU-tagállam készítsen levegőminőségi ütemterveket is, amelyek rövid és hosszú távú intézkedéseket határoznak meg az új határértékek betartása érdekében.

Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.