Július 3-án van a zacskómentes világnap

Hiperzöld

Minden év július 3-án a bolygónkat elárasztó nejlonzacskókra figyelünk. Csak az EU-ban 3,4 millió tonnányit gyártanak évente belőlük, azért, hogy akár egyetlen használat után a szemétben végezzék.

A zacskómentes világnap 2008 óta próbálja felhívni a figyelmet a környezetünket és egészségünket veszélyeztető műanyag zacskókra – eddig nem sok sikerrel – írja az fna.hu. Az eredetileg két katalán civil szervezet kezdeményezésére kijelölt világnap fő támogatói között ma már ott van az Unió Európai Nulla Hulladék mozgalma is. Magyarországot a Hulladék Munkaszövetség képviseli.

1970 óta használjuk a vékony vízálló zacskókat bevásárláskor. Az általunk kidobott mennyiséget már képtelen elnyelni a Föld.

Nyersolajból készülnek, azaz nem megújuló, véges erőforrásból. A műanyag zacskók 1 tonnájához 11 hordó (1 hordó=160 liter) olaj fogy. Már a gyártása is erősen környezetszennyező. Előállításakor és lebomlásakor felszabaduló üvegházhatású-gázok hozzájárulnak a hőmérséklet-emelkedéséhez a Föld légkörében, ami a globális felmelegedést eredményezi.

A teljes cikk elolvasható az fna.hu-n.


Olvasd el ezeket is!

 • Így fest egy magyar bank fenntarthatósági jelentése

  Az MBH Bank idei kiemelt feladatai között szerepel az ESG-minősítés megszerzése, a zöld hitelezési keretrendszer meghonosítása és a Net-Zero Banking projekt megvalósítása.

  • Korlátozott tartalom.

   Teszteredmények értékelése: mennyire épült be a fenntarthatóság a szervezeti kultúrába?

   0–25 – Kezdő. Jó úton jár, minden vállalatnak valahonnan el kellett elindulnia. A tesztben felmerülő szempontokkal (a legtöbb kérdésnél az utolsó pont jelölte a legteljeseb formáját a fenntarthatósági kultúrának) és Hiperzöld előfizetés segítségével egyre több dolgot valósíthat meg. 26–50 – Felfedező. Vállalata, szervezete nyilvánvalóan elkezdte megvalósítani a fenntarthatósági kezdeményezéseket és…

   • Korlátozott tartalom.Videós tartalom.Archív cikk.

    Vel eum iriure dolor

    Summo verterem omittantur ea mel. Ut cum commodo fastidii reprimique. Duo ne utroque pericula assueverit, sea ad ipsum munere labore, duo eu ullum quidam. Est ea aliquip iracundia, ei usu dicta pertinax. Aliquip legendos ex mea, primis placerat eam an.

   Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.