Fotó: Steve Johnson (Unsplash)

AI és fenntarthatóság: a legjobb megoldások világszerte

Hiperzöld

Ne csak az elméletről beszéljünk az AI kapcsán: megszülettek az első nagyszabású fenntarthatósági mesterséges intelligencia projekt eredményei a Google pályázatán. A projektről Benyovszky Máté AI-szakértő írt korábban, most ő számol be az eredményekről.

Előző cikkünben bevezettük, miért lehet nagyon szoros a kapcsolat az AI és a fenntarthatóság között (spoiler: mindkettő adatvezérelt). Az ott említett 25 milliárd dolláros „Google AI for the Global Goals Impact Challenge” keretében kihirdetett eredmények alapján, nézzünk meg néhányat a teljesség igénye nélkül, hogy milyen izgalmas és innovatív projektek kapnak támogatást a fenntarthatóság és esélyegyenlőség  területén.

Wadhwani AI, India

Ez a projekt azzal a céllal indult, hogy támogassa az indiai pamuttermesztő gazdák munkáját. Egy AI-alapú alkalmazást fejlesztettek, amely képes felismerni a kártevőket és javaslatokat tenni a megelőzésükre. Az alkalmazás bevezetésével a gazdák profitja 20%-kal nőtt, míg a rovarirtók használata 25%-kal csökkent. A támogatás lehetővé teszi a technológia országos kiterjesztését, amely által 10 alapvető mezőgazdasági termény védelme javulhat, ezzel csökkentve az éhínség fenyegetését.

Rocket Learning Alapítvány, India

Ez a projekt arra összpontosít, hogy segítse az alacsony jövedelmű gyermekeket az oktatáshoz való hozzáférésben. Generatív AI modellek és gépi tanulás segítségével fejlesztenek egy AI alapú oktatóprogramot (coach-ot), amely helyi tananyagokat állít elő, automatizálja az értékeléseket és személyre szabott tanulási utakat kínál. Ezáltal javítja az oktatási lehetőségeket és a tanulási eredményeket Indiában, ahol közel 35 millió alacsony jövedelmű gyermek van hátrányos helyzetben az oktatás terén.

DHI A/S (globális)

A vizes élőhelyek létfontosságúak a Föld ökoszisztémájában: több mint egymilliárd ember függ tőlük a megélhetés szempontjából, a világ biodiverzitásának körülbelül 40%-a itt található meg, és kiemelkedő a szerepük a klímaváltozás lassításában a szén-dioxid elnyelésével és tárolásával. Ez a projekt a DHI A/S és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) együttműködésében valósul meg. Célja, hogy bővítsük ismereteinket a világ vizes élőhelyeiről, amihez nyílt forráskódú műholdképeket, más elérhető adatforrásokat és gépi tanulást használnak. Ez a munka nem csak az ökoszisztéma megértése szempontjából fontos, hanem hozzájárulhat a biodiverzitás megőrzéséhez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez is.

Wuqu’ Kawoq | Maya Health Alliance, Guatemala

Ez a szervezet egy olyan eszközkészletet fejleszt, amely gépi tanulást alkalmazva segít a vidéki környezetben dolgozó bábáknak valós időben azonosítani a szövődményeket. Az eszközkészlet tartalmaz egy visszafogott költségű ultrahangkészüléket és vérnyomásmérőt, amely egy okostelefonhoz csatlakozik. Utóbbi teszi lehetővé, hogy az anyák időben segítséget kapjanak.

International Rice Research Institute (globális)

AI-t használnak a világ legnagyobb és legváltozatosabb rizsmag-gyűjteményének kihasználására, hogy a klímaváltozásnak ellenálló rizsfajtákat​​ ejlesszenek

RAD-AID (globális)

AI támogatásával osztályozzák (triázs) és értelmezik a röntgenfelvételeket és CT-képeket, különös tekintettel a légzőszervi betegségekre és az emlőrákra. A projekt célja, hogy javítsa a diagnosztikai technológiát és több mint 30 millió beteg ellátását 20 országban.

Nemzetközi útértékelési program, Vietnam

AI-t és műholdképeket használva értékeli a vietnami iskolák körüli közúti infrastruktúrát, hogy javítsa a gyalogosbarát utak biztonságát​​.

HURIDOCS (globális)

Nyílt forráskódú eszköz fejlesztése, amely az emberi jogokkal kapcsolatos információkhoz biztosít hozzáférést, integrálva a gépi tanulást, hogy felhívja a figyelmet az erőszakos cselekmények mintázataira​​.

Forrás: https://globalgoals.withgoogle.com/globalgoals/supported-organizations


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.