Május 30-ra esik a magyar túlfogyasztás napja

Hiperzöld

Mint minden évben, idén január elsején is közzétették azt a dátumot, amellyel felhívják a figyelmünket arra, hogy a Föld lakossága túllépi a természeti erőforrások kapacitásait, így bolygónkon visszafordíthatatlan folyamatokat indítunk el. A magyar túlfogyasztás napja megelőzi a globális átlagot.

A Föld túlfogyasztási napja, azaz az Earth Overshoot Day azt jelzi, hogy egy adott évben bolygónk népességének felhasznált erőforrásai mely időpontban (vagy időpontokban, például különböző területenként, országonként) haladják meg a Föld természeti rendszereinek kapacitását. Évente az említett napon az emberi fogyasztás túllépi a Föld ökológiai rendszereinek helyreállító képességét. A számítást a Global Footprint Network nevű szervezet szakemberei végzik el minden évben. Az eredményt a fogyasztás és a természeti erőforrások regenerálódási idejének aránya határozza meg. A nap felhívja figyelmünket a természeti erőforrások kimerítésére, a túlfogyasztásra, és ösztönöz ökológiai lábnyomunk csökkentésére.

Ez a dátum 2023-ben globálisan július 27-ra esik, de országonként is meghatározzák azt.

Az adatokból kiderül, hogy 2023-ban a legrosszabbul teljesítő ország Katar, ahol már február 10-én felélték a tartalékokat, a legkevésbé „bűnös” pedig Jamaika (lesz), ott december 10-én kezdenek csak túlfogyasztásba.

Magyarország sem teljesít túl jól ezen a listán, mire ez az összeállítás elkészül, már átléptük bolygónk megóvásához szükséges képzeletbeli határvonalat, május 30-án ugyanis elértük természeti javaink kapacitásának végét. Vagyis ez a magyar túlfogyasztás napja.

Országok túlfogyasztási napja – 2023

Hogyan tolhatjuk ki a hazai dátumot? Oszd meg velünk ötleteidet!


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.