Energiacímke jön az okoseszközökre is

Hiperzöld

A háztartási eszközökön már ismert energiacímkét vezet be rendelettel az EU az okostelefonokra és táblagépekre. A rendelet hamarosan hatályba lép és 2025 közepétől már alkalmazandó. Izgalmas újdonság a javíthatósági pontszám és akkumulátor tartóssága.

Az energiacímkézésről szóló, felhatalmazáson alapuló Európai Bizottság által elfogadott friss rendelet bevezeti egy olyan energiacímke használatát (az okostelefonok és táblagépek esetében), „amely információkat tartalmaz az eszköz energiahatékonyságáról, valamint az anyaghatékonysági szempontokról. Az energiahatékonyság meghatározása energiahatékonysági mutató alapján történik.”

Mit tartalmaz az okoseszköz energiacímke?

Anyaghatékonysági szempontokkal kapcsolatos információkat is tartalmaz majd a címke, fogalmaz a rendelet:

  • az akkumulátor ciklusonkénti és ciklusos tartóssága;
  • ismételt leejtés elleni védelem (azaz hány leejtésének képes az eszköz ellenállni úgy, hogy működőképes marad);
  • a por és a víz behatolásával szembeni védelem;
  • a javíthatósági pontszám, mely olyan pontozási kritériumokon (például a szétszerelhetőség mértékén, a javítás során használandó szerszámokon és kötőelemeken stb.) alapul, amelyek megmutatják, hogy a termékek milyen mértékben javíthatók.

Csökkenthető az energiafogyasztás

A Bizottság előkészítő tanulmányt készített a mobiltelefonokkal, okostelefonokkal és táblagépekkel kapcsolatos műszaki, környezeti és gazdasági szempontok elemzése céljából.

Az előkészítő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az okostelefonok és a táblagépek energiafogyasztása jelentős mértékben csökkenthető. Emellett arra is rámutatott, hogy az okostelefonok és a táblagépek akkumulátorának élettartamát és következésképpen magának a teljes terméknek az élettartamát jelentősen javítani lehet egy energiacímkézési rendszer bevezetése révén. Az okostelefonokra és táblagépekre vonatkozóan ezért indokolt lenne energiacímkézési követelményeket bevezetni. Jelenleg azonban az energiacímkék használata nem tekinthető megfelelőnek a vezeték nélküli telefonok és a középkategóriás (feature) telefonok esetében, mivel a piacon elérhető termékek csak kis mértékben különböznek egymástól energiahatékonyság szempontjából.

Lépni kellett

Életciklusuk valamennyi szakaszát figyelembe véve az okostelefonok és táblagépek 2020-ban összesen 36,1 TWh primer energiát fogyasztottak. Az előkészítő tanulmány kimutatta, hogy szabályozási intézkedés nélkül ez az érték 2030-ra valószínűleg 36,5 TWh primer energiára fog emelkedni.

Számít az operációs rendszer is

A rendelet kitér a feltüntetendő értékek kiszámításának korrektségére is. Így az okostelefonok és táblagépek energiahatékonysági mutatóját a termékmodellre az operációs rendszer forgalomba hozatalkor telepített verzióját használva kell kiszámítani. Ha a forgalomba hozatal záró dátumáig az adott termékmodellre telepítik az operációs rendszer egy frissített változatát, az energiahatékonysági mutatót újra kell számítani, és adott esetben újra kell értékelni a címkén és a termékismertető adatlapon szereplő egyéb paraméterértékeket.

Indulás 21 hónap múlva

A rendelet júliusban hatályba lép, és 21 hónap elteltével, tehát 2025 májusában már alkalmazni kell.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.