magyar parlament épülete éjjel
Fotó: Dan Novac (Unsplash)

Kihirdették az ESG-törvényt

Hiperzöld

December végén a Magyar Közlönyben is megjelent az Országgyűlés által december 12-én elfogadott fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvény, azaz a magyarországi ESG-törvény, írja a Portfolio.hu.

Az EU rendelkezéseivel összhangban megalkotott törvényszöveg részletezi, kire vonatkoznak az új költelezettségek. A közérdeklődésre számot tartó nagyvállalatoknak így már a 2024-es évre vonatkozóan is beszámolási kötelezettségeik lesznek a fenntarthatósági kockázatokról, illetve az ezzel összefüggő vállalati teljesítményről. A többi nagyvállalat és a közérdeklődésre számot tartó kis- és középvállalkozások a következő évektől kötelezettek a fenntarthatósági beszámolók elkészítésére.

A törvény tartalmazza az ESG beszámolóra vonatkozó rendelkezéseket is:

  • A vállalkozás évente ESG beszámolót készít az előző üzleti év fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettségeinek teljesítéséről, amelyet köteles ESG tanúsítóval auditáltatni.
  • Az ESG beszámolót a vállalkozás az üzleti év végét követő hat hónapon belül ingyenesen és nyilvánosan hozzáférhetővé teszi a honlapján.

valamint kitér arra is, hogy a Hatóság a vállalkozások által készített ESG beszámolókról és az ESG tanúsítókról, tanácsadókról, minősítőkről is nyilvántartást vezet.

A törvényt részletesen elemezni fogjuk későbbi cikkünkben.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.