Importálók figyelem: októbertől indul az EU karbonvám előkészítése

Hiperzöld

A hazai importcégek egy részére komoly kötelezettséget ró októbertől, hogy az Európai Bizottság elfogadta a karbon határérték-mechanizmus (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) végrehajtásának átmeneti időszaki szabályozását. Ez az EU karbonvám első fázisa.

Az EU karbonvám bevezetésében ez az átmeneti időszak 2023. október 1-jén kezdődik és 2025 végéig tart. A rendelet (amely angolul elérhető egyelőre) részletezi az EU-ba importált árucikkek esetében az átmeneti jelentési kötelezettségeket, valamint az átmeneti módszertant a gyártási folyamat során keletkező, beágyazott kibocsátások számításához.

Jelentés kell, vámot fizetni még nem

A CBAM átmeneti szakaszában a kereskedőknek csak jelentést kell tenniük azokról a kibocsátásokról kell, amelyeket a mechanizmus alá eső importcikkekben jelentkeznek, de egyelőre nem kell pénzbeni kompenzációt fizetniük. Ez elegendő időt ad a vállalatoknak, hogy felkészüljenek, és lehetővé teszi a végleges módszertan finomhangolását 2026-ig. De azt is látni kell, hogy a direktíva előbb-utóbb egy kifizetendő karbonvámba torkollik majd.

Bár az importőröket arra kérik majd, hogy a negyedéves adatokat 2023. október 1-jétől kezdve gyűjtsék, az első jelentésüket csak 2024. január 31-ig kell benyújtaniuk.

Segítő útmutatók készülnek

Hogy segítse az importőröket és harmadik országbeli termelőket, a Bizottság ma közzétette az EU importőrei és az EU-n kívül működő gyárakra vonatkozó útmutatót. Ugyanakkor jelenleg olyan dedikált IT eszközök fejlesztése zajlik, amelyek az importőröknek segítenek majd e számítások elvégzésében és riportálásában, valamint készülnek képzési anyagok, webináriumok és oktatóanyagok is, hogy támogassák a vállalkozásokat az átmeneti mechanizmus elindulásakor.

Mi az a karbon elszivárgás?

Az EU ambiciózus „Fit for 55 Agenda” programjának egyik központi eleme a CBAM. Ez az EU jelentős eszköze a „karbon elszivárgás” (carbon leakage) elleni harcban. Nem mérgezésről van szó. A karbon elszivárgás akkor következik be, amikor az EU-ban széndioxid-intenzív termelésre alapozott vállalatok külföldre helyezik át tevékenységüket alacsonyabb sztenderdek kihasználása végett. Vagy amikor az EU-n belüli termékeket magasabb szén-dioxid-kibocsátású import váltja fel. Mindkettő az unió klímvédelmi intézkedései ellen dolgozik.

Egy angol nyelvű minta már rendelkezésre is áll a jelentéstételhez.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.