Fotó: Pexels

Franciaország fizet a ruhajavításért

Az ország 2020-ban fogadta el azt a törvényt, amelynek célja a klímaváltozás hatásainak csökkentése

Hiperzöld

A hatékonyabb környezetvédelem érdekében a francia kormány októbertől hozzájárul a ruházati termékek javíttatásához. Ezzel ösztönözve a vásárókat arra, hogy kevesebb terméket dobjanak ki, és ezzel csökkenjen a hulladék mennyisége.

The Guardian online kiadásában jelent meg a hír, miszerint a francia kormány a hulladékmennyiség csökkentése érdekében egy új intézkedéssel járul hozzá októbertől, hogy a megrongálódott ruhadarabokat és cipőket a vásárlók inkább megjavíttassák, mintsem kidobják – írja az MTI. A vásárlókat 6-25 eurós (2200-9400 forintos) térítéssel ösztönzik a javíttatásra.

Franciaországban évente minden személy mintegy 10,5 kg textilterméket vásárol. A becslések szerint mintegy 700 ezer tonna ruházati terméket dobnak ki, ennek kétharmada a szeméttelepekre kerül.

Munkahelyeket is teremtenek a ruházati szektorban

A francia kormány tavaly év végén fogott bele az ágazatok közül az egyik legnagyobb környzeteszennyezőnek tartott ruházati ipar reformjába. A támogatást abból a 154 millió eurós (58 milliárd forintos) alapból fedezik, amit a kormány a következő öt évre tett félre erre a célra – mondta el Bérangere Couillard környezetvédelmi államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés munkalehetőségeket is teremt. Elmondta, hogy azokat a vállalkozásokat, cipészeteket és varrodákat akarják támogatni, amelyek elvégzik a javításokat. Egyúttal csatlakozásra kérte fel a ruhajavító és cipészműhelyeket.

Újrahasznosításra is ösztönöznek

A ruhafrissítő kezdeményezéssel nemcsak arra akarják ösztönözni a lakosságot, hogy javíttasa meg és használja tovább régebbi ruházatát, hanem arra is, hogy ne vásároljon folyton új termékeket, valamint adományozza el a megunt darabokat. Az adományozott ruhák 56 százalékát használják fel ismét, 32 százalékából pedig valami új termék készül az újrahasznosítás során.

Az ország törvényhozása 2020-ban fogadta el azt a törvényt, amelynek célja a háztartási cikkek előállításának megváltoztatása és a fogyasztási szokások átalakítása a hulladékcsökkentés, valamint a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség megőrzése, továbbá a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.