Fotó: Pexels

Megbukhat
a 2030-ra kitűzött Uniós éghajlat- és energiapolitikai törekvés

Hiperzöld

Bizonytalan az Európai Unió törekvése, hogy 2030-ig az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, mivel egyelőre elégtelenek az erre irányuló intézkedések.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke különjelentésében azt közölte, hogy az EU 2020-ra kitűzött éghajlat- és energiapolitikai céljainak elérése részben olyan külső tényezőknek tudható be, mint a koronavírus okozta világjárvány hatásai, vagy a 2009-es pénzügyi válság, amelyek elősegítették a kibocsátások csökkentését. Az ezekből eredő alacsonyabb energiafogyasztás nélkül az EU tagállamai nagy valószínűséggel nem érték volna el a célkitűzéseket. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az EU zöld teljesítményéről készített értékelése nem fejti ki világosan, hogy milyen hatást gyakorolhattak a külső tényezők.

A számvevők kevés információt találtak a sikeres intézkedésekről és arról, hogy a célok elérése milyen tényleges költségekkel járt az uniós költségvetés, a nemzeti költségvetések és a magánszektor számára. Emiatt nehezen megállapítható, hogy az unió költséghatékonyan valósítja-e meg átfogó céljait. Továbbá gondot okoz a tanulságok levonása is a 2030-ra kitűzött célok tekintetében.

A következő megállapításokat tették:

  • egyes országok hozzájárulása nem érte el a tervezett mértéket. Ezek a cél érdekében más olyan eszközökhöz is folyamodtak, mint kibocsátási jogosultságok vagy megújulóenergia-részarányok vásárlása más olyan tagállamoktól, amelyek túlteljesítették célkitűzéseiket
  • az EU egésze a többi iparosodott országhoz képest jól teljesít az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében, nem számol azonban egyes kibocsátásokkal. Az unió összes kibocsátásának értéke ugyanis körülbelül egytizeddel magasabb lenne, ha a kereskedelem, a nemzetközi légi közlekedés és a hajózás által okozott kibocsátásokat is figyelembe vennék.
  • Aggasztóan hiányosnak találták az arra utaló jeleket, hogy az EU elegendő finanszírozást bocsátana rendelkezésre a 2030-ra kitűzött célok eléréséhez.

A 2030-as célok elérésére irányuló javaslatok, köztük az Irány az 55 százalék! és a REPowerEU elnevezésű javaslatok még komolyabb finanszírozási igényeket vonnak maguk után – figyelmeztettek.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.