Forrás: nak.hu; Fotó: Unsplash

Meghatározták az új gyártói felelősségi díjakat

Hiperzöld

Megjelent a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjakat tartalmazó rendelet.

A kiterjesztett gyártói felelősség (extended producers responsibility, EPR) a gyártókat, termelőket, illetve az első belföldi forgalomba hozókat terhelő, egyes termékek körforgásos hulladékkezelési költségeiért vállalt fizetési kötelezettség.

A gyártók feladata a hulladék kezelésének megszervezése és finanszírozása. Magyarországon a hulladékok kezelését az európai uniós irányelveknek megfelelően kollektív módon a MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.) szervezi meg. A szervezet gondoskodik a körforgásos termékből képződő hulladék átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre történő átadásáról, továbbá a hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartásáról és üzemeltetéséről.

A gyártóknak április 1-től regisztrálniuk kell, ezentúl az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál negyedéves adatszolgáltatási kötelezettséget határoz meg a kapcsolódó jogszabály 2023. október 15-ig. Ezután minden negyedévet követő 20. napig szükséges megtenni a kibocsátásra vonatkozó mennyiségi jelentést. A partner portálon keresztül nyomon követhetőek a fennálló kötelezettségek, az egyenleg és a folyamatban lévő ügyek.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.