Sustainable World 2023: itt a zöld boom az üzleti szférában

Hiperzöld

Szeptember 12-én rendezi meg a Portfolio a Sustainable World 2023 fenntarthatósági konferenciát. A rendezvény legfontosabb, zöld átalakulásban érintett területekre, témákra fókuszál, úgymint a fenntartható gazdaság, a finanszírozás, az ESG, a megújuló energia, a zöld infrastruktúra, a nettó zéró vállalati célok, marketingstratégiák vagy a zöld agrárium.

Összefort a gazdasági élet és a fenntarthatóság minden területe. Nincs finanszírozás a zöld szempontok nélkül, az energiapiac jövőjét is a megújuló energiamegoldások dominálják, az agrárium egyre inkább szakítani kénytelen a hagyományos megoldások alkalmazásával, de a közlekedésszervezés, a városok, épületek, ingatlanpiaci folyamatokat is a környezeti szempontok határozzák meg – írják a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményükben. Az üzleti világ legnagyobb vállalatai, és már a kisebbek is az ESG szempontoknak való megfelelés jegyében hoznak stratégiai döntéseket. És ebben a szellemben választanak fejlesztési pályákat is. Nem a jövő, hanem a jelenünk gazdasági folyamatai alakultak át. Minden iparág, minden szereplőjét érintik azok a kérdések, amiket a szeptember 12-i Sustainable World konferencia, a fenntartható üzleti élet találkozója feszeget.

Fenntartható-e a jelenlegi gazdaság?


A gazdaság zöldítési lehetőségeiről a Sustainable World konferencián többek között dr. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgatója tart előadást, valamint az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, Pókos Gergely. A különböző iparágak nagyvállalatainak képviselői egy vezetői kerekasztalban mutathatják be, hogy miként készülnek a zöld forradalomra.

ESG-nek megfelelően finanszírozni


A konferencia délelőtti részében a klímakockázatok hitelezési kockázatairól, valamint a bankok, finanszírozási intézmények stratégiáiról lesz szó. A résztvevők megismerhetik többek között az ING Bank, az OTP Bank, a K&H álláspontját, valamint az ESG szempontoknak való megfelelésben az MBH Bank nettó zéró céljait is. Ezek azok az intézmények, amelyeknek a hosszú távú klímasemlegességi céljaik nagyban befolyásolják a tőkeallokációs mechanizmusokat.

Megújuló energia és zöld infrastruktúra


A délutáni előadások, beszélgetések azt feszegetik, hogy Magyarország napenergia-boomja vajon milyen növekedési ütemet tud tartani. Mi a válasz a volatilitással fémjelzett pénzügyi és rendelkezésre állási problémákra? Milyen további aggasztó és akadályozó tényezőkre kell most igazán figyelni, valamint hogyan miként tudjuk a klímastratégiai szempontokat is beépíteni az energiapolitikába.
Az ingatlanszektor és a közlekedés is komoly átalakulások megy keresztül. Az új technológiák a közlekedés jövőjét is meghatározzák, míg a régi és új épületek közötti fenntarthatósági és pénzügyi megfontolások is egyre inkább egymásnak feszülni látszanak. Ezek azok a kérdések, amelyek mellett nem mehet el egy-egy iparág, ha a jövőre nézve hoz döntéseket.


Marketing greenwashing nélkül

Új vizekre is evez az idén négyéves fenntarthatósági találkozó. Immár egy külön színpadon mutatja be azon vállalatok marketinggyakorlatait, amelyek élen járnak vagy a környezetbarát megoldásokban, vagy az ESG két igen nehezen megfogható, mérhető – társadalmi és vállalatirányítási – területein. Nem egyszerű a vállalati értékeket megfelelően átadni a jelenlegi, vagy a leendő munkatársaknak. Főleg úgy, hogy a különböző generációknak egészen más elképzeléseik vannak a fenntarthatósági programok, célok mélységéről, hasznosságáról. Ezekről a nehéz, gyakran vitás helyzeteket eredményező kérdésekről is beszélgetnek a legtapasztaltabb marketingvezetőkkel a Marketing Stage-en.

Zöld agrárium

A 2023-as Sustainable World konferencia egy másik újdonsága, hogy idén már a zöld agrárium is kitüntetett figyelmet kap. A precíziós gazdálkodás, a „no till” iskola, valamint a carbon farming csak néhány azon érdekes megközelítések közül, amivel a gazdálkodók napjainkban szembesülnek. Az agrárgazdaság, amely minden pillanatban ki van téve az éghajlatváltozásból eredő szélsőségeknek, az egész élelmezési rendszerünket, a vízgazdálkodásunkat alapjaiban határozza meg.

A jövő vállalatai

A konferencia zárásaként általánosságban minden vállalatot érintő kérdéseket tesznek fel. Ilyen az ellátási láncok zöldülése, vagyis az a folyamat, ami a nagyvállalatok beszállítóit tereli egy új irányba. Szóba kerül a digitalizáció, valamint a jövőről alkotott elgondolások feltárása, a gazdasági élet jól ismert szereplőinek véleménye alapján. A konferencia utolsó beszélgetésében a jövő gazdaságáról ifj. Chikán Attilát, az Alteo vezérigazgatóját kérdezik majd meg. (x)


Olvasd el ezeket is!

  • A villamosenergia a kulcs a karbonsemlegesség eléréséhez

    Az Atradius hitelbiztosító tanulmánya szerint az energiatermelés felel az üvegházhatású gázkibocsátás 75 százalékáért. Ugyanakkor a jelenlegi hálózatok nem megfelelőek a megújuló energia fogadására, fejlesztésük pedig hihetetlenül költséges.

  • Háttér: mik azok az SDG-k és miért fontosak?

    Ha elkezdünk foglalkozni a fenntarthatósággal, előbb-utóbb beleakadunk az SDG-k fogalmába: a legismertebb jelentéstételi standardok is ezekre épülnek, és a szervezeti fenntarthatósági törekvések is ezek köré szerveződnek. Az SDG a Sustainable Development Goals, azaz a fenntartható fejlődés céljait jelenti, és 17 van belőlük. Mik ezek, ki határozta meg őket?

  • A hazai médiának is elő kell rukkolnia karbon-lábnyomával

    A média karbonlábnyom bekerült a K&H és a Mindshare médiavásárlási szempontjai közé. Cikkünk összefoglalója Nyul Zsuzsa A holnap tegnapja című rádióműsorában és podcastjában elhangzott interjújának, egyben első megjelenése a műsor és a Hiperzöld partnerségének.

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.