Fotón: a Kiacrete, a csapadékáteresztő burkolat (Forrás: Imperial College London)

Mini vízerőmű és egy vizet áteresztő betonlap is nyert az angol zöld innovációs pályázaton

Mehlhoffer Hanna

Az angol Ofwat vízügyi hatóság több millió fonttal támogat 20 innovatív környezetvédelmi projektet. Az innovációk közé tartoznak például áteresztő burkolatok, amelyek megakadályozhatják a vízpazarlást, és csökkenthetik az árvizek kockázatát – írja az Edie.net.

Az Owfat még július 4-én jelentette be a Water Discovery Challenge 20 finalistáját. A felhívás a legégetőbb környezetvédelmi kihívások megoldására törekvő szervezetek találmányait támogatja. A 20 döntős fejenként 50 000 fontot (közel 22,5 millió forint), valamint gyakorlati támogatást, beleértve vízügyi társaságok mentorálását is kaphat az Owfat Innovációs Alaptól. Közülük legfeljebb 10 további 450 000 fontot (körülbelül 202 millió forint) nyerhet még idén.

Néhány nyertes pályamunka

  • Az Imperial College által fejlesztett Kiacrete: egy áteresztő járólap, ami lehetővé teszi a csapadék átszivárgását a járólap alatt elhelyezkedő műanyag gyűjtőrendszerbe. Ez a folyamat lehetővé teszi a vízújrahasznosítást, és csökkenti az árvizek kockázatát.
  • A Fish Friendly Hydropower Company kisméretű vízerőművei: ezek az eszközök a csövekben áramló vízből villamos energiát termelhetnek; feltalálói továbbá a szennyvizet is energiává tervezik alakítani, közben megtisztítva azt az újrahasznosítás érdekében.
  • A Water Research Centre kifejlesztett egy vízmegfigyelő rendszert: ez segíti jobban felmérni, megérteni az áradások környezeti hatását. Az újítások sorába tartoznak ugyanis a szennyezés és a viharok okozta áradások csökkentését célzó eszközök is, amelyek egyben elvezetik a kezeletlen szennyvizet.
  • A vízgazdálkodást területén innovatív eszközök is taroltak: például egy „permetezhető” csőbélés a szivárgások javítására a Yorkshire-i Resimac Limitedtől.

Az Ofwat vezérigazgatója, David Black állítása szerint örömmel segíti a szükséges környezetvédelmi eszközök létrejöttét:

A víz minden iparágat érint. Ezért a Water Discovery Challenge segítségével az ágazaton túl akartunk tekinteni és megnézni, mely iparágakban milyen módszerekkel biztosíthatnánk a stabil és fenntartható készletet. A döntősök találmányaival számos alapvető problémát küszöbölhetnének ki a jövőben … és mi örömmel segítünk ezen ötletek életre keltésében.Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.