Olyan mikrobákat találtak, amelyek hidegben is megemésztik a műanyagot

Hiperzöld

Egy svájci kutatóintézet tudósai olyan mikrobát fedeztek fel, amely alacsony hőmérsékleten képes megemészteni a műanyagot – számolt be róla az MTI.

Műanyagot megemészteni képes mikrobákat már korábban is ismertek, de eddig csak olyanokat találtak, amelyek 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten képesek erre. Ez pedig ipari méretekben rendkívül drágává tenné az újrahasznosítást. A tudósok szerint ezzel az új felfedéssel megismerhetjük azokat a mikrobákat is, amelyek 15 Celsius-fokon is meg tudják emészteni a műanyagot. Ez pedig áttörést hozhat a műanyaghulladékok újrahasznosításában.

A mikrobákat a svájci WSL Szövetségi Intézet tudósai fedezték fel. Egy évre műanyagokat helyeztek ki a szabadba és ástak el a talajba Grönlandon, a Svalbard-szigeteken és Svájcban. A kutatást vezető Joel Rüthi később kollégáival mintát vett a műanyagokon élő organizmusokból, és 19 baktériumtörzset, valamint 15 gombatörzset azonosított. Az izolált mikrobákat 15 Celsius-fokon engedték fejlődni a laboratóriumban, majd tesztelték az egyes törzsek műanyagemésztő képességét.

A vizsgált műanyagok között szerepelt a biológiailag nem lebomló polietilén (PE) és a biológiailag lebomló poliészter-poliuretán (PUR), valamint két, biológiailag lebomló keverék, a polibutilén-adipát-tereftalát (PBAT) és a politejsav (PLA).

A mikrobák egyik törzse sem tudta megemészteni a polietilént, de 11 gombafaj és nyolc baktérium 15 Celsius-fokon megemésztette a poliészter-poliuretánt. 14 gombafaj és három baktériumfaj pedig a PBAT- és a PLA-keveréket is.

A tudósok azt is megállapították, hogy a Neodevriesia és a Lachnellula nemzetségbe tartozó gombák a PE kivételével az összes vizsgált műanyagot képesek voltak lebontani.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.