Fotó: Unsplash

Svájc jóváhagyta a nettó nulla klímatörvényt

Hiperzöld

A svájci szavazók a vasárnapi népszavazáson jóváhagyták az ország azon kötelezettségvállalását, hogy 2050-re elérjék a nulla üvegházhatásúgáz-kibocsátást. A szavazók 59 százaléka támogatta a klímatörvény elfogadását.

A klímatörvény a nettó nulla cél elérését lehetővé tévő intézkedések széles skáláját tartalmazza. Azt is előírja, hogy 2050-ig minden vállalatnak el kell érnie a nettó nulla kibocsátást.

Thomas Vellacott, a WWF Svájc vezérigazgatója a szavazást követően kijelentette:

A klímavédelmi törvény elofgadása egy feladat a jövőre nézve. A jelen feladata az, hogy mindenki összefogjon: lakosság, mezőgazdaság, ipar, pénzügyi központok, környezetvédelmi szervezetek. Mindannyian részei vagyunk egy globális mozgalomnak, amely egy klímabarátabb világ felé visz. Vigyük magunkkal ezt a lendületet a jövőbeli politikai vitákba és választásokba!

Az új törvény egy sor célkitűzést céloz meg, többek között az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését és a CO2 elkülönítésére és tárolására szolgáló technológiák alkalmazását, az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást célzó intézkedéseket, valamint a pénzügyi folyamatok összehangolását az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és az éghajlatváltozással szemben ellenállóképes fejlődéshez.

 • 2050-re a svájci klímatörvény értelmében a szövetségi kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy az ország csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. A fennmaradó kibocsátást pedig „negatív kibocsátású technológiákkal”, például szén-dioxid-leválasztással és -tárolással ellensúlyozzák.
 • Az időközi célok között szerepel a GHG-protokoll (Üvegházhatású gázokkal kapcsolatos protokoll). Az üvegházhatású gázok csökkentése 2031 és 2040 között átlagosan 64%-kal, 2040-re legalább 75%-kal, 2041 és 2050 között pedig átlagosan legalább 89%-kal.
 • A törvény a szén-dioxid-intenzív ágazatokra is célokat határoz meg: beleértve a kibocsátás-csökkentést 2040-ig 82%-kal, 2050-ig 100%-kal az építőiparban; 2040-ig 57%-kal és 2050-ig 100%-kal a közlekedési ágazatban, valamint 2040-re 50%-kal, 2050-re 90%-kal az ipar számára.

A törvény elfogadását követően Svájc legnagyobb pártja, az SVP arra figyelmeztetett, hogy az eredmény energiaválságba sodorhatja az országot. Hiányolták a megújuló alternatívák növelésére, valamint a fosszilis tüzelőanyagok kérdésére vonatkozó részletes terveket. A párt a nukleáris energia felhasználásának azonnali növelését is szorgalmazta.


Olvasd el ezeket is!

 • Brit kormány: benzines autók öt évvel tovább. Jó döntés?

  A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.

 • Inspiráció egyesület fenntarthatósági szakértőkkel

  Pár év közösségi formában történő együttműködést követően a napokban megalakult a Mind Mate Inspiráció Egyesület (MMI). A civil szervezetet 11 sikeres üzleti, fenntarthatósági, szervezetfejlesztési és digitális szakember alapította. Céljuk, hogy az emberek és szervezetek egyéni, szakmai és üzleti fejlődését segítse.

 • 5 módszer, hogy egy filmforgatás fenntarthatóbb legyen

  Senki sem gondolja, hogy a hollywoodi szintű filmgyártás jelenleg környezeti értelemben fenntartható lenne. De mint minden iparágban, itt is bőven van lehetőség a zöldítésre – erről szól ágazati sorozatunk első része.

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.