Fotó: Pexels

Itt az EU-s szabályozás a megtévesztő zöldre festés ellen

Hiperzöld

Az Európai Unió új szabályozást vezet be, amely valódibbá és hitelesebbé teszi a zöld címkézést a termékeken, továbbá megbízhatóbb alapokat biztosít a zöld átállásnak – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa kedden Strasbourgban.

Mivel manapság nagy számban fordul elő a vevőket megtévesztő címkézés, a jövőben a címkéken feltüntetett állításokat a gyártónak, illetve a forgalmazónak bizonyítaniuk kell – hangsúlyozta Didier Reynders az Európai Parlament plenáris ülésén. Ez a fogyasztóknak a zöld átállás során a tisztességtelen címkézéssel szembeni védelméről és a hatékonyabb tájékoztatás biztosításáról folytatott vitán hangzott el – írja az MTI.

Az új uniós irányelv meg fogja erősíteni az önkéntes fenntarthatósági címkézési rendszerek megbízhatóságát azáltal, hogy ezek ellenőrzését közhatóságok feladataként írja elő – húzta alá Reynders.

Az EU a jogszabálytól azt reméli, hogy a fogyasztók megbízhatóbban tudják majd megállapítani, hogy melyek a környezetbarát termékek, amely által a vásárlói tudatosság is fejlődik – emelte ki az uniós biztos. Az EU a jogszabály bevezetésével kiszűri a magukat zöldnek feltüntető vállatokat.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az EP környezetvédelmi szakbizottságának jelentéstevőjeként elmondott beszédében arra figyelmeztetett, hogy az úgynevezett zöldre festés jelensége az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyert. Szavai szerint ezért is különösen fontos felvenni a harcot e káros jelenséggel szemben. Közölte, a jogszabály elfogadásával hatékonyan lehet majd betiltani a megtévesztő zöldre festést. Az új szabályoknak köszönhetően a vállalatoknak ezentúl bizonyítaniuk kell, hogy termékeik valóban környezetbarátok – emelte ki.

Az EP-képviselő fontosnak nevezte a kettős minőség elkerülését, valamint az olyan bizonyíthatatlan és túlzottan általános állítások és címkék használatát, mint az öko, bioalapú vagy klímabarát.

Nem fogadjuk el, hogy az unió közös piacán a mai napig kettős mérce érvényesül

– fogalmazott Tóth Edina, majd hozzátette:

A jogszabályba bekerült a kettős minőség tiltása, amelynek köszönhetően meg fog szűnni, hogy a közép-kelet-európai régió állampolgárai másodrangú fogyasztók maradjanak az Európai Unióban.

Közölte továbbá, egyre több vállalat és márka ténylegesen is törekszik a fenntarthatóságra. Így a zöldítés szerepe felértékelődik. A fogyasztói bizalom megerősítése érdekében egy hatékony szabályozás minden valódi céges zöldülés hitelességét erősítheti – mondta.

A jogszabály célja, hogy a zöld termék legyen valóban zöld. Járjunk együtt a zöld úton, és szüntessük meg közösen a zöldre festés rossz gyakorlatát.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.