Fenntarthatósági jelentések az EU-ban: részleges halasztás 2 évvel

Hiperzöld

Az Európai Bizottság bejelentette javaslatát: elhalasztja a CSRD (Corporate Sustainable Reporting Directive – Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv) kulcsfontosságú szempontjainak bevezetését. Ideértve az ágazatspecifikus fenntarthatósági beszámolók nyújtásának követelményeit és az unión kívüli cégek fenntarthatósági jelentését.

A bejelentés része volt a Bizottság 2024-es Munkaprogramjának. Az 2024-es program egyik prioritása a vállalatokra nehezedő jelentési kötelezettségek terhe. A Bizottság az ágazatspecifikus Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványok (European Sustainability Reporting Standards – ESRS) elfogadásának határidejének elhalasztását is e terv részévé tette.

Az ESRS meghatározza a szabályokat és követelményeket a vállalatok számára a fenntarthatósággal kapcsolatos hatások, kockázatok jelentéséhez.

Az első ESRS szabályokat, amelyeket a Bizottság 2023 júliusában fogadott el, ágazatfüggetlen fenntarthatósági jelentési követelményeket határoztak meg, míg a CSRD későbbi rendelkezéseket írt elő az ágazatspecifikus ESRS elfogadására 2024 június végéig. A friss javaslat szerint a Bizottság azt célozza meg, hogy az ágazatspecifikus ESRS elfogadásának határidejét két évvel későbbre halassza.

A CSRD tartalmazza azon követelményt is, hogy az EU-n kívüli vállalatoknak, amelyek az EU területén működnek, fenntarthatósági jelentést kell benyújtaniuk. Az ESRS alkalmazása is tervezett volt ezekre a vállalkozásokra 2024 június végére, a jelentési követelmények pedig 2028-ban kezdődtek volna. Az új javaslat alapján a Bizottság azt is ajánlotta, hogy ezeknek a szabályoknak az elfogadását két évvel elhalasszák.

A Bizottság javaslata szerint mindezen szabályok elhalasztása az alábbi célokat szolgálja:

lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a legelső ESRS szabályok végrehajtására összpontosítsanak, biztosítja, hogy az EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) elegendő időt kapjon az hatékony ágazatspecifikus ESRS kidolgozására, és korlátozza a jelentési követelményeket a szükséges minimumra.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.