Fotó: Pexels

Minél népszerűbb a megújuló energia, annál valószínűbb az ellátási lánc válsága

Mehlhoffer Hanna

Tízből kilenc energiapiaci vezető szerint minél jobban elterjednek a megújuló energiaforrások, annál több probléma merül fel az ellátási lánc bővítésének és diverzfikálásának terén.

Ezek az adatok a Bureau Veritas „Business to Business to Society” társaság augusztus 7-én megjelent felmérésből derülnek ki. 800 iparági vezető és piaci szakértő vett részt a kutatásban.

Megújulók: nemzeti törekvések gyorsítják

Kitért arra is a riport, hogy mi is okozhatja a megújuló energiaforrások gyors terjedését. A megkérdezettek közül a legtöbben úgy gondolják, hogy:

 • a kormányok és szabályozó hatóságok nagy szerepet játszanak a gyorsulásban,
 • továbbá fontos a szerepük az energiaágazat szén-dioxid mentesítésében.

Hogyan tovább?

Azt is feltárta a felmérés, hogy a magánszektor mely lehetséges lépései lennének a leghatásosabbak:

 • A következő generációs innovációk felgyorsított, párhuzamos fejlesztése (ez volt a legnépszerűbb válasz).
 • Az ellátási lánc (supply chain) jelentős fejlesztése – mivel az energia iparág egyre több alkatrész- és nyersanyagellátást igényel a tiszta energia infrastruktúra biztosításához.

Az ellátási lánc problémái

Éppen a megújuló energiák infrastruktúrahiányai okozzák a supply chain miatti aggodalmat. A COVID-19 világjárvány mutatott rá a globalizált láncok jelentős távol-keleti kitettségére, és a hálózat még nem is állt igazán helyre, máris is itt az újabb válsággal fenyegető helyzet. Miért?

 • A válaszadók 90%-át aggasztja, hogy az ellátási láncok túlságosan koncentráltak bizonyos földrajzi területeken (értsd: Kína).
 • Ezeken a területeken elhelyezkedő gyárak könnyen túlterhelődhetnek, ha nincsenek megfelelően, a koncentráltsághoz mérten bővítve.
 • A földrajzi sokszínűség hiánya a sebezhetővé teszi az ellátási láncokat sokkhatások ellen.
 • A válaszadók egyharmada szerint az ellátási láncok nem elég rugalmasak, és azt már megszenvedik vállalataik.
 • Továbbá a jelenlegi energiaár-emelkedések miatt az iparág, főleg a szélenergia ellátási láncai magas költségekkel küzdenek.

Hol a munkaerő?

Kiemelik: az energia iparág terén egyre fenyegetőbb a fenntarthatóságban szakképesített munkaerő hiánya. A munkahelyek és a szakképzett munkaerő megteremtését pedig egyre nehezebbé teszi a kiforrott, erős nemzeti tervek hiánya.

 • A megkérdezettek szerint az egyik legnagyobb kihívást a mérnökök és egyéb műszaki személyzet toborzása és megtartása jelenti, mivel akkora irántuk a kereslet.
 • Gondot jelent az építőipari munkások hiánya is – több a felmérésben részt vett vállalat építési késéseket tapasztalt miatta.

A következő évtizedben rohamosan növekedni fog az új, tiszta energiával foglalkozó munkahelyek száma. Előrejelzések szerint 2030-ra 90 millió ember lesz foglalkoztatva az energiaszektorban – ez a jelenlegi létszámhoz képest 38%-os növekedés. A Bureau Veritas becslése szerint 2030-ig minden tizedik ilyen munkahelyet az Egyesült Államok fogja biztosítani, az EU a munkahelyek 7%-áért felel.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.