Forrás: MTI

Működni kezdett az ország legnagyobb napelemparkja

Hiperzöld

Mezőcsáton adták át az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkját, amely 440 hektáron terül el. A magyar naperőmű kapacitás gyors ütemben nő, már az áramfogyasztás kétharmadát képes lenne fedezni.

A mezőcsáti erőmű évente 372 gigawattóra (GWh) villamos energiát képes termelni. Ez az energiamennyiség elegendő a kétszázezer lakosú Debrecen fél évnyi, vagy a mintegy 5700 lakosú Mezőcsát 21 évnyi energiafogyasztásának kielégítésére. Az erőmű üzembe állításával évente akár 130 000 tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint.

Gáz helyett elektromos áram

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az átadáson azt mondta, csökkenteni kell az ország földgázigényét, az energiamixben növelni kell a villamos energia, azon belül is az alternatív forrásokból származó villamosenergia arányát, új termelő és tároló kapacitásokat kell kiépíteni és meg kell valósítani azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek a növekvő villamosenergia-igényt kiszolgálják.

Emellett nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy az energiaállátás biztonsága, az energiaár, a zöld gazdaság térnyerése egyben a gazdasági versenyképesség kérdései is

– tette hozzá.

Egy közelmúltban megjelent elemzés szerint Magyarországon a világon a hatodik, Európában a harmadik legnagyobb a napenergia részaránya a villamosenergia-mixben.

Szaporodó naperőmű megawattok

Tavaly 1100 megawatt új naperőművi és napelemes kapacitás épült ki az országban, több mint korábban bármelyik évben, ma pedig már 4850 megawatt fölött van az összes telepített naperőmű kapacitás. Ez több mint kétharmada az ország átlagos elektromosáram-fogyasztásának – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, a 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célszámot már egy-két éven belül elérhetjük, az eredeti határidőre akár kétszeresen is meghaladhatjuk.

2022 végén a magyar villamosenergia-rendszer 50 kilowatt feletti naperőműveinek teljesítőképessége 2525 megawatt volt, a beépített ipari összkapacitás június elsején túllépte a 3000 megawattos értéket, azaz mintegy 500 megawattos a növekedés az elmúlt fél évben.

Most a hálózatot kell inkább fejleszteni

Lantos Csaba kiemelte, a háztartási méretű, 50 kilowatt alatti naperőműves kategóriában a beépített teljesítőképesség jelenleg 1854 megawatt. A növekedés itt is dinamikus, az idei fél évben meghaladta a 360 megawattot, emellett áprilisban a háztartási méretű napelemes rendszerek száma meghaladta a 200 ezer darabot. A tavalyi 1100 megawattos bővüléshez képest 2023 első öt hónapjában mintegy 840 megawatt új kapacitás kapcsolódott be a hazai villamosenergia-rendszerbe.

Az időjárásfüggő energiahordozók rendszerbe illesztéséhez ugyanakkor hálózati rugalmasságra, kiegyenlítő és tárolókapacitásra van szükség, ezért a kormány támogatja az hálózatfejlesztési beruházásokat az ország minden részében, összesen mintegy 160 milliárd forint értékben.

Adóbevételt is hoz a napelempark

Ez a napelempark fogja adni az országban a naperőművek által előállított villamos energiának a 8 százalékát. A beruházás miatt jelentősen megnő majd Mezőcsát iparűzési adóból származó bevétele, több mint 10 milliárdos árbevétel várható a cégektől.

Ezer kilométer kábel, 466 ezer napelemtábla

A napelempark üzemeltetését az Extor Energy fogja végezni, a parkok menetrendezését pedig az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.-re bízták. A 440 hektáros területen több mint 466 ezer napelemtáblát, 80 darab középfeszültségű transzormátorállomást és ezer kilométer kábelt építettek be. A beruházás összértéke meghaladja a 90 milliárd forintot, melynek egy része befektetői önrész, másik része kötvénykibocsátásból származó forrás. A beruházás tervezett megtérülési ideje 15 év.

Fotó forrása: MTI


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.