Fotó: Pexels

Új jogszabály készül
az F-gázok kibocsátásának csökkentésére

Hiperzöld

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a hűtőszekrényekben, légkondicionálókban, hőszivattyúkban, illetve tűzvédelemben használt fluortartalmú gázok, az úgynevezett F-gázok és más ózonkárosító anyagok kibocsátásának csökkentését célzó jogszabályt – írja az MTI.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának további csökkentését célzó jogszabály 2050-re előirányozza a fluorozott szénhidrogének (HFC-k) teljes kivonását, illetve csökkenő uniós fogyasztási kvótát irányoz elő a 2024 és 2049 közötti időszakra. A tervezett jogszabály szigorú követelményeket vezet be, amelyek megtiltják az F-gázokat tartalmazó termékek forgalmazását az uniós piacon. Emellett konkrét kivonási határidőket vezet be a F-gázok használatának fokozatos megszüntetésére azokban az ágazatokban, ahol technológiailag és gazdaságilag megvalósítható az alternatívákra való átállás, például a háztartási hűtés, a légkondicionálás és a hőszivattyúk esetében.

Ugyanekkor az ózonkárosító anyagok (ODS) kibocsátásának csökkentéséről szóló megállapodást is elfogadták. A jogszabály követelményeket vezet be az ilyen anyagok visszanyerésére és újrahasznosítására az építőanyagokban, különösen a szigetelőhabokban a felújítások során. Ez az unióban a fennmaradó ODS-kibocsátás fő forrása. Szigorú mentességeket vezet be továbbá az alapanyagként, azaz más anyagok előállításához. Például a gyógyszeriparban vagy a vegyiparban, technológiai anyagként, laboratóriumokban és tűzvédelemben történő felhasználásuk esetére.

Az EP plenáris ülésének zárószavazását követően a tagállamok kormányait tömörítő Európai Unió Tanácsának még hivatalosan jóvá kell hagynia a jogszabályokat.


Olvasd el ezeket is!

  • AI és fenntarthatóság: a legjobb megoldások világszerte

    Ne csak az elméletről beszéljünk az AI kapcsán: megszülettek az első nagyszabású fenntarthatósági mesterséges intelligencia projekt eredményei a Google pályázatán. A projektről Benyovszky Máté AI-szakértő írt korábban, most ő számol be az eredményekről. Előző cikkünben bevezettük, miért lehet nagyon szoros a kapcsolat az AI és a fenntarthatóság között (spoiler: mindkettő adatvezérelt).…

  • 8 módszer, hogy ne essünk a greenwashing bűnébe

    A fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati állítások az interneten 42%-a túlzó, hamis vagy megtévesztő az EU szerint. Ez a greenwashing, amelynek a fogyasztók és munkavállalók elvesztésén kívül hamarosan komoly versenyhatósági következményei várható az unió tagországaiban. 8 tanács, hogy elkerüljük.

  • Szeptemberben lesz a Nemzetközi Zöld Építés Hete

    Magyarországon az idén 15 helyszínen várja az érdeklődőket a Nemzetközi Zöld Építés Hete szeptember 11. és 15. között.

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.