Fotó: Pexels

BCSDH: a magyar nagyvállalatok 60%-a már készíti fenntarthatósági jelentését

Hiperzöld

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) 2023-ban ismét átfogó felmérést végzett a tagvállalatai körében az ESG jelentés és jogszabályok felé tett lépések, ismeretek, jövőbeni tervek és álláspontok megismerésére. A felmérésben 14 iparág összesen 70 vállalata vett részt.

Deme Ágnes, a felmérésben közreműködő KPMG menedzsere ismertette a felmérés legfontosabb eredményeit. Elmondta, hogy a kitöltő vállalatok 90%-a szerint a következő 5 évben üzleti előnyük származhat az ESG alapú jelentésekből. Kiemelte, hogy a megkérdezettek 60%-a rendszeresen készít ESG jelentést, leggyakrabban nemzetközi/anyavállalati szinten és a GRI sztenderd alapján. Ha már elkészül egy jelentés, akkor közzé is teszik: a magyar vállalatok 84%-a, nemzetközi anyavállalatok 95%-a publikálja jelentését. A cégek egyforma arányban választják az integrált és a különálló ESG/fenntarthatósági jelentést.

A cégek 33%-ának van ESG-minősítése, amelyek közül leggyakrabb a CDP, az Ecovadis és a Sustainalytics. A vállalatok 85%-a gyűjt valamilyen ESG adatot, célokat 78%-ban fogalmaznak meg. A BCSDH által megkérdezett vállalkozásoknak 72%-a rendelkezik kinevezett felelős személlyel a vezetői és döntéshozói szinten, akihez dedikáltan tartozik az ESG témakör.

A 2021-es felméréssel ellentétben, amikor a vállalatok működésük szempontjából az ESG környezeti dimenzióját ítélték a leginkább meghatározónak, idén már hangsúlyosabbak a társadalmi és vállalatirányítási témakörök is, és ez megjelenik az adatgyűjtési és adatkezelési gyakorlataikban isA megkérdezett vállalatok 85 százaléka gyűjt valamilyen ESG adatot, leggyakrabban egészség és biztonság, munkavállalói információk, például oktatás, illetve a karbonkibocsátás témakörökben. Legalább egy-egy ESG-témakörhöz a válaszadó cégek 78 százalékuk fogalmaz meg célokat, de ez az arány a jövőben biztosan erőteljesebbé fog válni a CSRD elvárásai mentén. Ezeket a célokat a tagvállalatoknak kevesebb, mint a fele vitatja meg alkalmanként vezetői értekezleteken.

Eltérő azonban a kép, ha azt vizsgáljuk, hogy az ESG-jelentések milyen dimenziókat tartalmaznak. E tekintetben változatlanul kiemelkednek a környezeti területek (mint a karbonkibocsátás, energiafogyasztás). A biodiverzitás terén történik a legkevesebb adatgyűjtés: tíz vizsgált vállalatból hat (62 százalék) egyáltalán nem gyűjt ilyen jellegű adatot, holott a biodiverzitás az idei év és az elkövetkező időszak egyik kulcsfontosságú fenntarthatósági aspektusává vált, így ezen a téren mindenképpen kell előrelépni.

A kitöltő tagvállalatok 37 százaléka kért már adatot érdekelt feleitől a karbonkibocsátás, etikus működés, körforgásos gazdaság, valamint alternatív energia és hatékonyság területeiről, míg tőlük a vevők fele (54 százalék) kér adatokat a környezeti és vállalatirányítási dimenziók mentén. Finanszírozói oldalról egyelőre minden negyedik esetben érkezik kérés, hogy a cégek bemutassák haladásukat a karbonkibocsátás, alternatív energia és hatékonyság, hulladékgazdálkodás, továbbá egészség és biztonság terén.

Az ESG szempontok vállalati beépítésének korlátozó tényezőinek elősorban a megfelelő részletességű jogszabályi elvárás hiányát, a túl sok sztenderdet és a megfelelő minőségű adatok/KPI-ok előállítását emelték ki a felmérést kitöltők.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.