Fotó: Európai Unió, 2023

Januártól az állam támogatja a zöld energia tárolását

Hiperzöld

Januártól igényelhető támogatás a vállalati zöldenergia-tárolói programban – írja az MTI. A közlemény szerint a kormány 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi a hazai vállalkozások villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó, a zöldenergia hatékonyabb hasznosítását is elősegítő fejlesztéseit.

A cégek beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el a január közepén megnyíló pályázati felhíváson. A hétfőn közzétett kiírás alapján a legkésőbb 2026 májusáig kiépülő energiatárolók több mint hússzorosára növelik a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitást. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) jogalkotási és pénzügyi ösztönzők kombinációjával tervezi növelni az energiatárolási piac méretét. A sajtóközlemény szerint, a fejlesztési szándékok megalapozottságát és támogathatóságát az Európai Bizottság is elismeri. Emellett, a zöld energia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését.

A pályázat vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi a cégeket energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására. A vállalkozások azzal a feltétellel juthatnak állami hozzájáruláshoz, hogy a tárolókat a kiegyenlítő piacon használják, azzal együtt, hogy a várakozások szerint a végső kedvezményezettek mintegy 440 megawatt (MW) összkapacitásban telepíthetnek új energiatárolókat.


Olvasd el ezeket is!

 • Többet mutat az ESG-jelentésük, mint amit tesznek a cégek

  Egy kutatás szerint az abban részt vett vállalatok 60 százalékában az ESG-jelentés mögött nincsen tényleges cselekvés. Az ok a globális gazdaság gyengélkedése és az elérhető technológiához képest túlzottan ambiciózus célkitűzések.

  • Korlátozott tartalom.

   Teszt: mennyire épült be a fenntarthatóság szervezetébe?

   A fenntarthatóság beépítése az üzleti stratégiába manapság az egyik legfontosabb értékteremtő tevékenység a vállalati vezetők számára. Ez belső átalakításokkal, új eszközökkel és folyamatokkal érhető el, a felkészültséget pedig egy gyors teszttel is le lehet mérni, amelyet magyar nyelven kizárólag a Hiperzöld.hu előfizetői érhetnek el.

  • Műanyag, a titkolt kockázat

   A Planet Tracker pénzügyi non-profit legutóbbi kutatása szerint a világ vezető műanyaggyártói nem mutatják be befektetőiknek a plasztiktermelés környezeti és társadalmi kockázatait, inkább kiskapukat keresnek.

  Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.