Fotó: Pexels

Nyilvántartásba vették az első energiaközösséget

Hiperzöld

Az energiaközösség tagjai egymás között osztják meg és számolják el a napelemes rendszereik által termelt áramot. Az első közösség fő tulajdonosa a Magyar Természetvédők Szövetsége – írta meg az MTI.

A Közösségi Energia Szolgáltató megalakulását azért kezdeményezte a Magyar Természetvédők Szövetsége, hogy mintaprojektként beindíthassa az első energiaközösségek egyikét. A törvény 2021 óta ad lehetőséget arra, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartásba vegyen energiaközösségeket.

Energiaközösség tagja lehet magánszemély, társasház, lakásszövetkezet, önkormányzati intézmény, kis- és középvállalkozás, amelyek egymás között osztják meg és számolják el a napelemes rendszereik által termelt áramot.

A közösség maga határozza meg az áram átvételi árát, és a közcélú hálózaton történő megosztás után rendszerhasználati díjat fizet. A közösségen belüli termelés és fogyasztás egyensúlyát aggregátor vagy kereskedői engedéllyel rendelkező mérlegkör-felelős biztosítja, mint például egy ipari park esetében – ismertette a szövetség. Az energiaközösség lehet az egyik legfőbb eszköz az energiaszegénység elleni küzdelemben is – tették hozzá.

A Magyar Természetvédők Szövetsége több mint tízéves szakmai tapasztalatai révén mentorál és szakmai segítséget is ad induló energiaközösségeknek. Ennek keretében készítette el a Közösségi energia tudástér weboldalt, ahol az érdeklődők a többi között hazai és külföldi jó gyakorlatokkal és segédanyagokkal kezdhetik el saját energiaközösségük tervezésé.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.