Fotó: Pixabay

Palackvisszaváltás 2024-től: drágább lesz-e a termék?

Hiperzöld

Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező palackvisszaváltás rendszere, a részletek most jelentek meg a Magyar Közlönyben. A fő kérdés a fogyasztók felé: mennyivel lesz drágább a palackos termék?

A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint a régi/új rendszer célja, hogy „Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, ennek érdekében júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és a brüsszeli elvárásoknak megfelelően bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért.”
A következő lépésként jövő év elejétől kötelező visszaváltási rendszer működik majd az országban, amely hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt Magyarország elérje a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát.

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását. Jövő év elejétől a társaság működteti a kötelező visszaváltási díjas rendszert is. Ennek részleteit a Magyar Közlöny 2023. évi 141. számában megjelent kormányrendelet tartalmazza.

Mi az, amit kötelező visszaváltani?

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével

  • minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos,
  • egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása,

így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

A gyártó a kötelező visszaváltási díjas termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti. Ilyen termék lehet a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott, meghatározott termék vagy termékcsomagolás, amelynek gyártását, illetve forgalomba hozatalát az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak bejelentették.

Darabonként 50 forint

A visszaváltási díj összege darabonként 50 forint. Az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amelyet a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

Hogy néz ki majd a bolti gyakorlatban?

A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítaniuk a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek. Ezen felül kötelező visszaváltási helyet kell kialakítani az 1000-nél több lakosú településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél, míg a kisebb eladóterű üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat. Ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

És a vételár?

Persze a fő kérdés: ettől drágulnak-e a majd palackozott termékek. Úgy tűnik, hogy igen, mivel a kormányrendelet így fogalmaz:

A kötelezően visszaváltási díjas termék csomagolású italtermék az (1) bekezdés szerinti mértékű visszaváltási díjjal
megnövelt vételáron hozható forgalomba, illetve forgalmazható, kivéve, ha fogyasztónak történő értékesítés esetén
az italtermékkel együtt annak csomagolása nem kerül átadásra a fogyasztó részére

A kis gyártók felmentést kapnak

A kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente 5000 darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók kapnak felmentést. Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre.

Hiperzöld jegyzet

Bár a kilencvenes évek elejének háziasszonyai és bevásárlást végző családtagok felszabadulásként értékelték, hogy nem kell súlyos üvegeket cipelni a közértekből a PET-palackok térnyerésekor, ám hamar bebizonyosodott, hogy brutális következményekkel járó tévút a műanyaghulladék ipari méretű termelése. Visszalépni nagyon nehéz, de némi örömmel látjuk, hogy XXI. századi formában visszatérhet részben a visszaváltós üvegekkel való zsebpénz-kiegészítés gyermekeink számára. Minden lépésnek örülni kell, de azért tudjuk, hogy az igazi körforgásos gazdaság az, ahol az anyagfelhasználás el sem kezdődik. Ezt pedig csak átgondolt fogyasztással, az igények és az eldobhatóság okozta komfort tudatos csökkentésével érhetjük el.


Olvasd el ezeket is!

Üzleti fenntarthatósági portálunk "Hipergyors info" rovatának friss hírei továbbra is ingyenesek és azok is maradnak. A magyarul egyedülálló, hasznosítható tartalmak, útmutatók, tanácsok azonban csak előfizetőink számára elérhetők.