VKA

Fenntartható-e a vállalati faültetés?

Novemberben elkezdődött a faültetési szezon. Ezért is találkozhattunk a héten több ilyen kezdeményezéssel is, a nagyvállalatok-szervezetek éves stratégiájában elvállalt fenntarthatósági programok teljesítése céljából. Vajon mennyire hatékony bolygónk védelmének ilyen módja? Érdemes követni ezt a példát?

 • Korlátozott tartalom.

  GRI és ESRS: új index az átjárhatóságért

  Izgalmas kérdés a szervezeti fenntarthatósági jelentéseket írók számára, hogy a világ leggyakrabban használt jelentéstételi sztenderdje, a GRI miként működik majd együtt a hamarosan bevezetendő ESRS-el, az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványokkal. A két sztenderdért felelős szervezet hiánypótló, közös indexet hozott most létre.

 • A körforgásos gazdaság az ESG svájci bicskája?

  A körforgásos gazdaság, mint komplex rendszer, hatékony eszközöket kínál az éghajlatváltozás, biodiverzitás és az ESG-kérdések megoldására is. Ez a kulcsüzenet állt a a kiemelt érdeklődés mellett, közel 180 fővel tartott, immár hatodik Körforgásos Gazdaság Csúcstalálkozó középpontjában.

 • Korlátozott tartalom.

  12 százalékkal többet fizetnének
  a fogyasztók a fenntartható termékekért

  A fogyasztók hajlandóak többet fizetni az alacsonyabb környezeti hatású termékekért, mivel egyre jobban aggódnak a klímaváltozás és a környezeti fenntarthatóság miatt. Ugyanakkor sokan még mindig úgy érzik, hogy a fenntartható fogyasztás túl drága - áll egy új tanulmányban.

 • Korlátozott tartalom.

  5 módszer, hogy egy filmforgatás fenntarthatóbb legyen

  Senki sem gondolja, hogy a hollywoodi szintű filmgyártás jelenleg környezeti értelemben fenntartható lenne. De mint minden iparágban, itt is bőven van lehetőség a zöldítésre – erről szól ágazati sorozatunk első része.

 • Bevezeti az EU
  a greenwashing elleni jogszabályt

  Az EU intézményei véglegesítették a jogszabályt, amely megálljt parancsol a termékeken feltüntetett, felelőtlen fenntarthatósági állításoknak.

 • Korlátozott tartalom.

  A kibocsátás csökkentésének három bugyra

  A fenntartható vállalati csökkenti kibocsátását – ez egyszerűen hangzik, ám az már kevésbé egyszerű, hogyan fogjon neki, és legfőképpen miképp mérje meg kibocsátását.

 • Minél népszerűbb a megújuló energia, annál valószínűbb az ellátási lánc válsága

  Tízből kilenc energiapiaci vezető szerint minél jobban elterjednek a megújuló energiaforrások, annál több probléma merül fel az ellátási lánc bővítésének és diverzfikálásának terén.

 • Korlátozott tartalom.

  „Úgy csináljuk, mint a nagyok”

  Valószínűleg kategóriájában a Fabrik kávézó az első, amely fenntarthatósági jelentést készít. Erről kérdeztük az alapító Buru Évit, akiről tudni kell, hogy nem háttér nélkül kezdett bele a folyamatba.

 • Korlátozott tartalom.

  A vezérigazgatók felének fizetése már ESG célokhoz kötött

  Az IBM Institute for Business Value (IBV) és az Oxford Economics közösen közzétett globális cégvezetői felmérése rámutatott, hogy az elmúlt évben lényegesen többször kötik a felsővezetők fizetését ESG-tényezők teljesítéséhez.

 • Korlátozott tartalom.

  „A zöld fesztivál azért nagy mondás”

  Hamarosan itt a 2023-as Sziget fesztivál, amely az ország legnagyobb nemzetközi fesztiváljaként mindig is elöl járt társadalmi ügyek képviseletében. Mi a helyzet a környezeti fenntarthatósággal egy ilyen hatalmas logisztikájú rendezvény esetében? Dominus Ákos, a Sziget fenntarthatósági menedzsere mutatja be nekünk, mit jelent a fenntarthatóság a fesztiválon.

 • Egy jó és egy rossz hír az EU fenntarthatósági jelentéstételi szabványairól

  Elfogadta az Európai Bizottság a fenntarthatósági jelentések új szabványát, amely a nagyvállalatokon át szivárog majd le a beszállítói láncokon.

 • Korlátozott tartalom.

  Mi az, hogy ESG?
  A világ és Magyarország így válaszol

  Az évtized legátfogóbb globális kutatását tette közzé az Ipsos arról, mi a fenntarthatóság és ESG jelentése. 34 országban több mint 8 ezer embert kérdeztek meg a környezetvédelemről, a társadalmi hatásról és ezzel kapcsolatos prioritásaikról.

 • Az EU jóváhagyta a klímasemleges gazdaságra való átállást segítő magyar állami támogatást

  Az Európai Bizottság jóváhagyta a klímasemleges gazdaságra való átállás előmozdítása érdekében indított 2,36 milliárd euró (mintegy 880 milliárd forint) összegű magyar programot.

 • Korlátozott tartalom.

  Minden cég meg akar felelni az EU új jelentési irányelvének

  Az integrált fenntarthatósági és pénzügyi jelentés lesz az új mérce céges jelentések területén - derül ki az üzleti adatokat és jelentési megoldásokat nyújtó Workiva legfrissebb felméréséből.

 • Energiacímke jön az okoseszközökre is

  A háztartási eszközökön már ismert energiacímkét vezet be rendelettel az EU az okostelefonokra és táblagépekre. A rendelet hamarosan hatályba lép és 2025 közepétől már alkalmazandó. Izgalmas újdonság a javíthatósági pontszám és akkumulátor tartóssága.

 • Új korszak köszönt be a fenntarthatósági jelentések világában

  A Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Standardok Testülete (IFRS) két új szabványa a vállalatok fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételek új korszakát nyithatja meg világszerte első globális standardjainak megjelentetésével.

 • Korlátozott tartalom.

  Érték, nem költség a fenntarthatóság a magyar cégek szerint

  A vállalatvezetők töretlenül fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét, de a tényleges változások lassulni látszanak. A K&H fenntarthatósági index szerint megtorpant a cégek aktivitása.

 • Krízisek és pofonok:
  podcast a greenwashingról

  „Óriási a nyomás a vevők, munkavállalók részéről a cégeken a klímaváltozás miatt. De ha az indítja el a cselekvést, hogy valamit mondani kell, akkor kezdődik el a greenwashing” – mutat rá a Hiperzöld egyik alapítója, Mehlhoffer Tamás Bőhm Kornél műsorában.

 • Korlátozott tartalom.

  Zöld hidrogén:
  új csodafegyver születik?

  Soha nem látott növekedést jósol a fosszilis energiákat a nehéziparban és közlekedésben is felváltani hivatott megoldásnak a Deloitte új jelentése.

 • Nő a befektetés a megújulókba, mégsem zöldül a világ

  Évről-évre nagyobb mértékben múlja felül a tiszta energiába való befektetés mértéke a fosszilis energiába történő invesztíciót, derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb infografikájából.

 • Működni kezdett az ország legnagyobb napelemparkja

  Mezőcsáton adták át az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkját, amely 440 hektáron terül el.

 • Korlátozott tartalom.

  Zöld átállás:
  mit támogatnak a fogyasztók?

  Átfogó hazai kutatás készült arról, miként vélekednek a magyarok a zöld átállásról, és hogy milyen üzenetekkel lehet megfogni vagy éppen eltaszítani őket.

 • Átadták a "Környezet Védelméért" díjakat

  A környezetvédelem területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó cégeket és magánszemélyeket díjaztak.